Жозеф Дол: Рано за коалиция на десни и леви
Секция: Интервюта
30 Октомври 2014 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жозеф Дол: Рано за коалиция на десни  и леви

/КРОСС/ - Г-н Дол, току-що единият от лидерите на реформаторите - Радан Кънев, написа в социалните мрежи, че вие сте им оказали силен натиск за съставяне на дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа.

- Това, че е имало натиск, са неговите думи. Аз обясних каква отговорност има център-десницата в момента в България. И ако не се състави такова дясно-център правителство, всеки трябва да си поеме отговорностите, ако не участва. Ако утре се сблъскаме със сериозен проблем в България, трябва да знаем кой е отговорен за това. Само това казах. Аз винаги казвам нещата ясно. Разбира се, казах също, че дали да участват, е въпрос на техен избор. Това не е моят избор.

- Останахте ли с впечатление, че те ще се включат и какъв е крайният срок, в който все пак да се стигне до финално решение за правителството?

- След разговора си с вас ще говоря с президента за тези неща. Вие знаете по-добре от мен, че на 5 ноември се очаква да бъде даден мандатът.

- Да, тогава е последната среща в рамките на консултациите на държавния глава - тази с Бойко Борисов. Кога обаче според вас трябва да стане ясно дали в кабинета ще участват и реформатори, или той ще е изцяло и единствено на ГЕРБ?

- Според мен вече трябва да вземат решение. Не може нещата да продължават да стоят в такова неясно положение. Тази нестабилност не може да трае с месеци. Зимата приближава, има банков проблем. Това са въпроси, които трябва да бъдат решени. И трябват отговорни хора, които да вземат тези решения.

Много добре се получава, че в момента съм тук, но всъщност тази дата за посещението ми беше решена много преди да знаем какво ще се случва. Аз исках да дойда в последния ден на предизборната кампания, тогава отложихме визитата ми заради националния траур в България. Но всъщност се радвам, че днес съм тук, защото усещам как се случват нещата, усещам желанието, волята в различните политически партии. Аз съм изключително голям реалист и вярвам, че нещата ще се случат. Това е просто усещането ми от днес.

- Притесняват ли ви самите противоречия вътре в Реформаторския блок и дали те ще са стабилен партньор в управлението?

- Те просто трябва да постигнат съгласие помежду си. Не е моя работа да им казвам този или онзи да бъде министър и какво да се случва. Това си е техен проблем.

- Доколко Борисов ще може да разчита на тях и дали ще успеят да изкарат целия мандат от 4 г.?

- Нека да помислим сега за първите 2 години. Те трябва да си помислят за това. Това, което разбрах тази сутрин, е, че по 4, 5, 6 точки различните партии трябва да се договорят. Мисля, че може да се постигне някакво съгласие - правосъдие, правова държава, европейските въпроси.

- За широка парламентарна подкрепа по тях?

- Да. И ако се поставят тези 4, 5, 6 точки, които ще се прилагат от това правителство, и по тях се работи, тогава вече може да се мисли и за други.

- Но у нас все още е рано за голяма коалиция ГЕРБ - БСП?

- Да, много е рано.

- Трябва ли да се фиксира мандатът, за да се знае отсега, че правителството ще работи 2 или 4 години, както г-н Борисов представи 3 варианта при откриването на парламента?

- Не смятам, че трябва така да се гледа на нещата. Трябва да се създаде правителство. Партиите, които участват в него, да постигнат съгласие по въпросите, по които ще се работи.

Ако се фиксира такъв период от 2 години, вече ще започне битката за следващите избори.

- Освен това лидерът на ГЕРБ декларира, че ако се договори пълен мандат, няма да се кандидатира за президент. Което остави впечатление, че в противен случай може да го направи. Вие виждате ли Борисов като държавен глава?

- Не е моя работа да преценя кой е бъдещият президент на България. Вашите президенти са демократично избирани.

- Носи ли сегашната политическа ситуация риск за кариерата на Борисов?

- Защо риск?

- Заради многото предизвикателства от най-различно естество, пред които е изправен.

- В днешно време в политиката, независимо дали сме в България, или другаде, когато трябва да се занимавате с такива сериозни държавни дела, винаги има риск. Ако не искате да има рискове в живота ви, не трябва да се занимавате с политика.

- Вие познавате Борисов от доста години. Какъв съвет бихте му дали?

- Да бъде открит, да работи за българските граждани. Знаете ли кой е добрият политик?

- Кой?

- Добрият политик е този, който мисли за следващото поколение. А лошият политик е
този, който мисли за следващите избори.

Когато мислите за следващото поколение, разбира се, че поемате рискове. Наистина уважавам политиците, които поемат такива рискове.

- Носи ли риск за България това, че не успяхме да създадем правителство, което да стартира заедно с Европейската комисия на 1 ноември?

- Да, комисията идва на 1 ноември, но всеки комисар трябва да разгледа нещата, да си влезе в офиса, да си подреди работата, екипа. Не, в никакъв случай не може да се говори за някакво забавяне в България.

- Кога партията на г-жа Кунева ще стане член на ЕНП?

- Г-жа Кунева ни каза, че ще ни прати документи, устав на партията. В момента, в който получим официалната документация, ще заседава комисията, която работи по тези въпроси. Тези неща са разписани и се случват еднакво за всички партии.

- Виждате ли я нея евентуално като външен министър и вицепремиер в кабинета "Борисов"? Зная, че не се месите, но все пак ми е интересно личното ви мнение.

- (Смее се.) Не е моя работа да ви казвам такова нещо и да преценявам кой е възможен министър. Аз искам да ви успокоя - в никакъв случай не съм дошъл тук, за да ви казвам, че господин или госпожа еди-коя си трябва да е някакъв министър.

- Ясно ми е това. Вие сте в ролята на ускорителя, който да помогне нещата да се случат по-скоро.

- Тук съм, за да спомогна за съставянето на правителство, за да се стабилизира България. Предвид всичко, което се случва - в Сирия, в Турция, имаме нужда от стабилно правителство в България.

Затова съм тук. И наистина съм дошъл заради българския народ, за да не се дестабилизира България в този контекст.

- За което ви благодарим. Да ви питам накрая, понеже проблемът с връщането на доверието към политиците стои и в България, и в ЕС. Това как се случва и колко време отнема според вас?

- Да, навсякъде го има този проблем. Който всъщност спомага за възхода на екстремистките партии. Зависи от младата генерация, като вас, колко време ще отнеме.

 

Кристина Кръстева

„24 часа”

Интервю с Жозеф Дол, президент на Европейската народна партия