Дясноцентристкото коляно на Йорданка Фандъкова
Секция: Интервюта
30 Октомври 2014 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дясноцентристкото коляно на Йорданка Фандъкова

/КРОСС/ Хиляди знайни и незнайни философи, новоизпечени анализатори и хейтъри на свободна практика посветиха десетки разсъждения за една снимка тези дни. На нея се виждаха изправените Меглена Кунева и Цецка Цачева по време на общата лидерска среща в парламента, докато всички лидери от мъжки пол бяха седнали и разположили бейски по диваните. Изляха се тонове разсъждения за провинциалния характер на нашите мъже, за това как жените били едва ли не само придатък на местната култура - изобщо хейтът беше на ниво, а глобалните разсъждения се срещаха по-често дори от билборд на Бареков по време на предизборната кампания.


Интересно обаче къде се стопи същото това възмущение и ярост при една много по-изобличителна снимка, която също стана обществено достояние тези дни. На нея ясно се вижда как шефът на ЕНП Жозеф Дол, тежък провинциален бюргер от Франция, е пуснал ръка на столичната кметица Йорданка Фандъкова и политически некоректно глади коляното й все едно тя му е някаква собственост. Не видях коментари какви простаци са французите и европейците, а този не е какъв да е французин, а политически елитен представител на десницата, тоест направо от най-високо качество. И какво се оказа - един французин вилнее в България като политически господар на политиката у нас, включително и на столичната местна власт. Това е само кратка забележка към всички, които толкова мразят народа си, че бързат да го оплюват при всеки възможен случай.


Но проблемът в снимката на Дол и неговата шареща ръка съвсем не е в кретиноидният мачизъм, който демонстрира господарят на Европейската народна партия. Много по-възмутително е мълчанието или по-скоро търпението на самата Фандъкова. Във всяка друга ситуация, при всеки друг опипващ вероятно тази дама би скочила бойно и би му вкарала едно кроше, но щом е европейският бей значи може да пипа където си иска. Още по-възмутителна е усмивката на Бойко Борисов, който също присъства на снимката. Той гледа и не реагира, защото големият началник може да бара, където си иска.
Изобщо фотото на опипваната Фандъкова и нейното многострадално дясноцентристко коляно е една удивително шокираща метафора за положението на цялата страна. Българската политика винаги се докарва до момента в който е готова телесно да предложи себе си, за да бъде доволен големия брат. Не са важни никакви принци, морал, идеи или история - важното е във всеки един момент поредният новодошъл средностатически комплексар с власт да гледа доволно и палаво да се подсмихва на фотографите. Името на дошлия може да се мени, но отношението на българските елити е удивително постоянно. Вечно отдаване докрай. Нещата винаги опират до една пейка и до една политически некоректна ръка там, където няма никаква работа.


Ранното кино на прехода роди няколко странни, мрачни и удивително болезнени филми за съпротивата на отделния човек срещу стягащият ред на тоталитаризма. В един от тях - "Маргарит и Маргарита" всевластието на номенклатурата бе показано чрез това, че висшият кадър чувстваше всяка влязла в кабинета му жена като потенциална любовница. Няколко много силни сцени във филма разкриват това отвратително отношение и безпомощността пред него.
Съжалявам за тежката аналогия, но поведението на Дол не е по-различно. Нито пък тишината на другите двама на пейката. Те търпят, за да е доволен госта.
От това непрестанно търпене България живее с усещането за радикално разпаднал се свят. Защото се опитват да ни представят постоянното подчинение като някаква ценност. Е точно тези ценности ни докарват до такива снимки. Партийният европейски бос с ръката на коляното на неговата подчинена.
Пък после българите били идиоти...

Автор: Александър Симов - alexsimov.blogspot.com