Рейтингът на Путин в Русия поддържа високо стабилно ниво
Секция: Русия
30 Октомври 2014 12:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рейтингът на Путин в Русия поддържа високо стабилно ниво

/КРОСС/ Рейтингът на руския президент Владимир Путин  остава на високо стабилно ниво – 70 %. Това съобщи по време на пресконференция в ТАСС ръководителят на Фонд „Обществено мнение” Александр Ослон.

Той припомни, че средният показател на рейтинга на руския държавен глава е бил 46-48 %, но през „март 2014 година, след събитията, свързани с Крим, тази цифра нарасна до 70 % (през август)”.

Тази седмица, рейтингът на Путин е 71 %, като според Ослон тази цифра е постоянна и не се променя.

Друг център за социологически проучвания – Всеруският център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), съобщи, че 73 на сто от руските граждани смятат САЩ за свой враг, а Беларус, Китай и Казахстан – за приятели.

Проучване на центъра показва също, че опитите на Запада да критикуват политиката на Владимир Путин предизвикват обратния ефект – обединяват още повече гражданското общество около лидера.

За чуждата критика по адрес на Русия, нейния президент и възприятията й от руските граждани, разказа генералният директор на ВЦИОМ Валерий Фьодоров. Проучването, обхванало над 1,6 хил. души от 130 населени места в 42 региона на Руската федерация, се превърна в своего рода идейно продължение на дискусионния клуб „Валдай”.

62 на сто от руските граждани подкрепят мнението, че западната критика е опит за унищожаване и разкъсване на Русия.

Професорът по обща политология във Висшата икономическа школа Леонид Поляков смята, че този показател е потвърждение на ключовата  теза, прозвучала в дискусионния клуб „Валдай” – „има Путин- има Русия, няма Путин – няма Русия”.

„Четири пети от нашите съграждани са твърдо убедени в ключовата роля на Владимир Путин в запазването на независимия курс на Русия, както и в това, че тя на практика е способна да действа като независима държава. И опитът  да бъде отстранен от руския контекст фактически би довел до това, Русия да престане да съществува. В очите на по-голямата част от руските граждани това е достатъчно очевидно”, смята Поляков.