По-ранното пенсиониране за 100 хиляди души, работещи при тежки условия, да продължи още три години
Секция: ПОЛИТИКА
30 Октомври 2014 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По-ранното пенсиониране за 100 хиляди души, работещи при тежки условия, да продължи още три години

/КРОСС/ Внесохме законопроект, с който удължаваме възможността за ранно пенсиониране при работещите първа и втора категория труд с три календарни години, съобщи депутатът от ПГ на „БСП лява България" Мая Манолова пред журналисти в парламента. 

Законът засяга повече от 100 хиляди души - не само миньори, но и работещите в металургията и транспорта, обясни тя.

Мая Манолова аргументира предложението с тежките и опасни за здравето условия, при които работят тези работници. „Всички тези хора и техните семейства са притеснени, защото ако от 1 януари няма промени в законодателството, една част от тях няма да може да се пенсионират, а друга ще получават пенсии в непълен размер заради недостатъчното средства в професионалните пенсионни фондове", допълни тя.

Манолова изрази надежда промените да бъдат взети предвид при внасянето и приемането на Закона за държавното обществено осигуряване и на Държавния бюджет.

Предлаганият закон ще струва на бюджета 21 млн. лв., посочи Манолова. „Смятаме, че тези средства може да бъдат намерени. Даваме си сметка, че работещите първа и втора категория труд са само една част от пъзела на цялата пенсионна система, затова сме готови при сформирането на правителство, заедно с него и социалните партньори, да участваме в разговорите за пенсионна реформа, като се придържаме към своето намерение за обвързване на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота в България", каза тя.

Мая Манолова обясни, че тъй като сформирането на правителството се отлага във времето, от „БСП лява България" са готови тези дни да внесат и други два законопроекта, изключително важни за хората - законопроект, с който да се замрази нарастването на възрастта за пенсиониране за следващата година и законопроект за гъвкави условия при пенсиониране, който да даде възможност на хората, на които не им достига стаж или възраст, да могат да се пенсионират предварително.

Левицата е против оздравяването на банката с публични пари, каза Манолова в коментар по темата за КТБ. „Ние сме за това да бъде приложен законът, и то в предвидените срокове. За мен, като юрист, е абсурдно с подобни решения да бъде правен опит да се променят закони и да се възлагат ангажименти на парламента, а още по-малко да възлагат ангажименти на БНБ", заключи Мая Манолова.