Започват консултациите в Президентството
Секция: ПОЛИТИКА
31 Октомври 2014 07:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започват консултациите в Президентството

/КРОСС/Започват първите консултации в Президентството. Държавният глава Росен Плевнелиев трябва днес да се срещне с представители на АБВ и "Атака". От партията на Волен Сидеров обаче заявиха още преди дни, че няма да участват в консултациите. 

„Аз не виждам никаква логика да ходя да се консултирам с президента, който по Конституция е длъжен да даде мандата на най-голямата сила. Какво да се консултирам? Освен, ако не е решил да даде на мен мандата", коментира преди дни Сидеров.

Консултациите с АБВ са насрочени за 14.00 ч., а с "Атака" - за 16.00 ч. 

Съгласно изискванията на Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът провежда консултации с парламентарно представените политически сили, преди да връчи мандат на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

На предварителните разговори, проведени на „Дондуков" 2 на 15 октомври 2014 г., президентът Росен Плевнелиев и парламентарните сили постигнаха съгласие консултациите да се проведат последователно с всяка една от парламентарните групи.

Президентът ще обсъди с политическите партии неотложните задачи и реформи, които са на дневен ред, и приоритетите на 43-ото Народно събрание.

Междувременно вчера новата власт беше договорена.

ГЕРБ и Реформаторите са готови да подпишат коалиционно споразумение. Те ще направят правителство на малцинството, но очакват програмна подкрепа от Патриотичния фронт и от АБВ, които няма да участват с министри, а само с подпис под общата програма.