Този Хелоуин хит са защитните облекла срещу Ебола
Секция: ЛЮБОПИТНО
31 Октомври 2014 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Този Хелоуин хит са защитните облекла срещу Ебола

/КРОСС/Тази нощ, на 31 октомври срещу 1 ноември, е Хелоуин. 

Очаква се американците да похарчат над 7 милиарда долара за приготовления за Деня на Вси Светии.

По традиция те се обличат като вещици, зомбита и вампири или като популярни герои от анимационни или игрални филми или от романи. Тази година обаче хит на пазара са и костюми, имитиращи защитните облекла на медиците, работещи с болни от Ебола хора.

Едно от най-колоритните карнавални шествия се провежда в Ню Йорк.

Хелоуин не само че не губи своята популярност, но става все по-известен и се празнува във все повече страни.

В Канада Хелоуин е много популярен празник и всяка къща се декорира с фенер от тиква, плашило с глава от тиква и т.н.
В Париж Хелоуин се отбелязва със специално парти в местния Дисниленд. Гостите на партито биват окуражавани да облекат карнавални костюми и да се включат в парада, в който могат да се видят всички злодеи на Дисни като Кралицата на сърцата, Капитан Хук, Злата кралица и т.н.
Всяка година по случай Хелоуин в централната част на Ню Йорк се провежда парад на зомбита, в който всички участници носят ужасяващи костюми и грим. Празникът е доста популярен и много хора прекарват седмици в подготовка за събитието.
Ирландия се смята за родната страна на Хелоуин и събитието тук се отбелязва доста мащабно. Всяка година общината в Дъблин организира т.нар. Pooka's Labyrinth Halloween, по време на който улиците на града биват превзети от хиляди призраци, вампири, великани и други страшни герои от ирландската митология.

Мексиканската версия на Хелоуин се нарича "Dia de los Muertos" или "Ден на мъртвите" и се празнува от 31-ви октомври до 2-ри ноември - цели три дни. Всъщност на този празник мексиканците почитат задгробния живот и си спомнят за мъртвите си приятели и роднини. Събитието се характеризира с много цветя, ярки костюми и бонбони във формата на черепи.

В Невада наистина обожават Хелоуин. Децата задължително обикалят празнично декорираните къщи, за да събират лакомства или да правят номера, а викторианската архитектура се превръща в идеалния декор за подобно събитие.
Японците също обичат да се забавляват, така че Хелоуин е поредният повод да облекат празничните костюми и да се повеселят.