Безпроблемни доставки на газ за ЕС и Украйна до края на март 2015 година
Секция: СВЯТ
31 Октомври 2014 08:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безпроблемни доставки на газ за ЕС и Украйна до края на март 2015 година

/КРОСС/До края на месец март следващата година няма да има проблем с доставките на руски газ - и за Украйна, и към Европейския съюз. Това е резултатът от постигнатото тази нощ споразумение по газовите преговори под егидата на Европейската комисия. То предвижда Украйна да изплати старите си дългове към „Газпром", и да предплаща бъдещите доставки. Европейският съюз не е поемал гаранции за плащанията.

Европейската комисия определи постигнатите договорености като „пробив" и изрази надежда той да допринесе и за намаляване на напрежението между Русия и Украйна.

Пробивът стана възможен, след като се оказа, че Украйна има заделени средства за покупка на природен газ, и че те, заедно с вече осигурената бюджетна подкрепа от Евросъюза и помощта на Международния валутен фонд, ще стигнат за изплащане на натрупания газов дълг на два транша. Първият от 1 милиард и 450 милиона долара ще бъде платен до дни, веднага след това и руският газ ще тръгне отново към Украйна, вторият - от 1 милиард и 650 милиона ще бъде внесен до края на декември.

Руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че е получил нужните уверения и за заплащането на новите количества газ до края на годината.

Украинската страна потвърди, че разполага със средства за доставка на 4 милиарда кубически метра газ през ноември и декември при режим на предплата, така че при постъпване на средствата ще бъдат доставени и съответните обеми природен газ, каза Новак. 

Цената му ще е под 385 долара за 1000 кубически метра и ще се изчислява по формула, съобщиха от Еврокомисията.

Нейният председател Жозе Мануел Барозу определи постигнатото споразумение като най-добрия възможен финал на мандата си. Барозу каза: Радвам се, че политическата отговорност, логиката на сътрудничество и здравият икономически разум надделяха. Това е важна стъпка за общата ни енергийна сигурност на европейския континент. Сега вече няма никаква причина хората в Европа да останат на студено през зимата.

Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер посочи България като една от страните, които ще могат да получават достатъчно газ. И той, и Барозу, подчертаха, че никой не би спечелил от прекъсване на доставките, и че очакват занапред те да не се използват като оръжие, а договореностите от тази нощ да допринесат за укрепване на диалога между Русия и Украйна.

Президентът на франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел увериха, че ЕС ще изиграе своята роля, за да улесни прилагането на постигнатото споразумение. Двамата са провели телефонен разговор с президентите на Русия и на Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко. Четиримата лидери са приветствали изхода от преговорите в Брюксел за газовите доставки.