Григор загуби в края на най-силния си сезон
Секция: СПОРТ
31 Октомври 2014 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Григор загуби в края на най-силния си сезон

/КРОСС/Със загубата от Анди Мъри в Париж вчера най-добрата ни ракета в мъжкия тенис Григор Димитров изпрати най-силния сезон в кариерата си. Той бе белязан от три титли от АТР тура и полуфинал на Уимбълдън.

Все още има някакъв шанс Григор да влезе в действие до края на годината, ако той приеме поканата да бъде резерва на Финалите на световния тур. Българският тенисист не успя да се пребори с жестоката конкуренция за едно от осемте места в Лондон, но може да бъде изключително горд от постигнатото през изминалата година. На 99 процента Гришо ще завърши годината като 11-ия най-добър тенисист в света, а за кратко той стигна дори и осмо място в ранглистата.

С успеха си над Пабло Куевас във втория кръг на Мастърса в Париж Димитров закръгли победите си през сезона на 50, докато загубите му са 18. Хасковлията успя да спечели три титли през годината, и то на три различни настилки. Той триумфира на престижната надпревара в Куинс Клъб, грабна трофея в Букурещ, а стигна и до титла от сериите АТР 500 в Акапулко.

Достигането до полуфиналите на Уимбълдън пък е най-силният момент за Гришо през изминалата година. Той постигна пет победи на тревата в Ол Инглънд Клъб, включително и 3-сетов успех над защитаващия титлата си Анди Мъри. На полуфиналите Димитров изигра отличен мач срещу световния номер 1 Новак Джокович, като огромната класа на сърбина му помогна да вземе два тайбрека, с които да стигне до победата в 4 сета.

На Откритото първенство на Австралия българинът се представи много силно. Там бе спрян от Рафаел Надал на 1/4-финалите.

На US Open стигна до 4-ти кръг, а разочарованието бе Ролан Гарос, където Гришо загуби още първия си мач от Иво Карлович.

Димитров се отличи също така с полуфинали на турнирите от сериите Мастърс в Рим и Торонто. Хасковлията завършва сезона с актив от 3645 точки и над 2,5 милиона долара, спечелени от наградни фондове.

Откакто влезе в професионалния тенис, Димитров показва сериозно израстване през всяка година, като за 7-ми пореден път завършва сезона на по-предна позиция в ранглистата от миналия. Ако тази положителна тенденция продължи и през следващата година, той ще завърши сезона в топ 10 на света.