Психология на васала
Секция: Коментари
31 Октомври 2014 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Психология на васала

/КРОСС/Можете ли да си представите следната ситуация - Сергей Станишев като лидер на ПЕС отива в италианския сенат и почва да командва Матео Ренци кого да кани в правителството и какви политики да следва? Или пък нещо повече - Станишев да си намери стая в сградата на италианската законодателна власт, а лидерите на политическите партии да се редят на опашка да влязат при него, да му целуват ръка, а после да дават бодри интервюта как са се озарили от непреходен европейски блясък след тази среща.

Трудно ще е да си представите нещо такова, нито културата на Станишев, нито климатът в италианската политика, ще позволят подобно отношение. Защото Италия може да има много проблеми, но политическият елит има ясното усещане за достойнство, независимост.
И сега контрастът с посещението на лидера на ЕНП Жозеф Дол тук. Посещение, запомнило се с това, че френският политик даде акъл по всички теми на обществения живот, привика лидерите на основните партии на среща (а един от тях - Николай Бареков - се видя с Дол във ВИП-а на летището, защото бе пропуснал да му целуне ръка в парламента), а най-накрая дори пусна ръка и на столичната кметица Йорданка Фандъкова. И на никого не му дойде наум, че подобно поведение е политически неморално. Сякаш психологията на васала вече трайно е вкоренена в съзнанията на политиците и те дори не могат да видят как изглеждат отстрани.
Вместо това вестниците са пълни с интервюта на велможата от ЕНП, който раздава акъл с пълни шепи и се държи като фактически господар на българската политика. Май нашите елити не могат да разберат, че с това, че представят безпрекословното подчинение като абсолютна ценност и като цивилизационен избор, всъщност завинаги провалят своята легитимност в очите на обикновените хора. Тук не опираме до фигурата на Дол, опираме до манталитета на управленците у нас. Васалите никога не ги канят на голямата гощавка, а ги крият в по-малката стая. Това може би обяснява настоящото положение на България.

Коментар на Александър Симов, в. "Дума"