Пабло Пикасо гостува в София
Секция: КУЛТУРА
31 Октомври 2014 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пабло Пикасо гостува в София

/КРОСС/Сто рисунки на Пабло Пикасо ще гостуват в София през 2015 г. Изложбата ще бъде наредена пред октомври в Националната художествена галерия и ще покаже литографии, графики и керамика. Това е поредното голямо име от историята на изобразителното изкуство, чиито оригинални творби ще бъдат представени у нас. От май до септември в НХГ родните ценители се докоснаха до гения на Огюст Роден, а в момента потокът от хора в музея е пред четири рисунки на Микеланджело Буонароти.

Рисунките на Пикасо, които са експонати от Музея на Пикасо в Малага, ще ни гостуват около месец и половина.

Това не е първата изложба с творби на испанеца у нас. През 2008 г. видяхме експозицията "Аз не търся, аз намирам: Пабло Пикасо" в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Там бяха показани 71 оригинални живописни платна, 11 керамични копия и 24 негови фотографии, заснети от Люсиен Клер.

Изложбата пред 6 години отбеляза и някои рекорди в културния ни живот. Тя стана най-скъпо застрахованата арт сбирка в България, обезпечена за милиони евро. Рекорден за онова време беше и броят на посетителите - за трите месеца творбите бяха видени от около 50 000 души.