Задкулисието няма да бъде разкрито изцяло. Въпросът е да започне да се стеснява
Секция: ПОЛИТИКА
31 Октомври 2014 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задкулисието няма да бъде разкрито изцяло. Въпросът е да започне да се стеснява

/КРОСС/„Все повече задкулисието излиза на сцената", заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Цветозар Томов.

„Не знам дали ще се разберем кои са се облагодетелствали от парите на КТБ, но тенденцията е в тази посока и трябва да се борим тази тенденция да продължи. Няма да бъде разкрито цялото задкулисие, но въпросът е да тръгнем към това задкулисието да бъде все повече стеснявано и политика да се прави от частта на айсберга над водата и мисля, че тенденцията е такава. Тестът е решението относно КТБ", каза още той. „Ако България започне да разрива Авгиевите обори, ще паднат доста имунитети в парламента", смята Томов.

„Като гражданин съм твърдо против КТБ да бъде оздравявана с публични средства", заяви той и добави: „Безспорно е, че има много хора, които са крайно незаинтересовани да се разбере какво се случва с КТБ и те ще използват всички средства".

Томов коментира, че стабилността на правителството ще зависи дали то ще посмее да тръгне към радикални реформи в България. „Главният проблем е, че много пазари не функционират без държавата, а съществува пазар за власт, който никой не контролира. Докато това е така според мен страната ще има проблеми и ще върви надолу. Тези, които се готвят да направят правителство, подават заявката, че ще тръгнат към радикални реформи на ключово важни системи в страната", каза още Томов. „Нови избори сега и веднага няма да дадат различна картина", смята той.

„Трябва да се разкъса връзката между пари и власт, за да не става така, че избори да се печелят с пари. Това изисква да се справим с феномена „купуване на гласове" и да мислим на равнопоставеност на всички партийни субекти в медиите и да създадем равни възможности на всички българи да участват в избори, а в момента те не са равни", каза още Томов.

„Този избирателен модел за мен загуби обществена легитимност и ако не го променим, негативните ефекти от него само ще се увеличават. Трябва да се вземат мерки, за да е по-пряка връзката между избирателя и избираните от него хора. За момента тя е много посредствена и гражданите нямаме гаранции да се чувстваме представени в този парламент", каза от своя страна социологът Мира Радева.

„Аз смятам, че това правителство и този парламент минават по много тънък лед и нямаме гаранции, че във всеки един момент този лед няма да се продъни. Ситуацията е изключително нестабилна", добави тя.

„Проблемът на българския елит е, че всички са толкова свързани, че не могат да се отвържат", коментира тя.

„Ситуацията изисква огромна смелост и истинско лидерско мислене, това е и огромен шанс. Точно тази кризисна ситуация ще изведе напред новите герои и новите идеи. Ако някой реши този сложен казус „КТБ", той ще бъде следващият герой. Много е възможно новите лидери да излязат от други места, а не от парламента", смята тя.