Цената на петрола ще остане ниска поне още две години, твърдят експерти
Секция: ИКОНОМИКА
31 Октомври 2014 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цената на петрола ще остане ниска поне още две години, твърдят експерти

/КРОСС/ Потребителите могат да очакват поне още две години с ниски цени на петрола, сочи допитване на Reuters до експерти от бранша. Постоянният спад в цената ще е най-големият от началото на глобалната икономическа криза.

Цената на петрола спадна с една четвърт от юни насам, като бенчмаркът Brent достигна до 87 долара за барел, най-вече поради значителното увеличение в производството и свитото търсене, което доведе до натрупвания в глобален мащаб.

Бумът на производството на на висококачествен северноамерикански шистов петрол заля пазара, който вече се забавяше поради ниският икономически растеж. Според анализаторите пресищането с петрол може да продължи поне още две години.

Месечното допитване на Reuters до икономисти и анализатори установи, че според експертите цената най-вероятно ще остане по 100 долара за барел през следващите две години, като средната стойност ще бъде 93.70 долара през 2015 г. и 96 долара през 2016 г. Новата прогноза е с около 9.60 долара по-ниска от предишното допитване, проведено през септември - най-голямото намаление на прогнозните цени от ноември 2008 г., в разгара на глобалната финансова криза.

Goldman Sachs, които преди началото на кризата предричаше, че цената може да достигне до 200 долара за барел, намали прогнозата си с 15 долара и заяви, че през първото тримесечие на следващата година тя ще се задържи около 85 долара.

Американската банка представи една от най-ниските прогнози за следващата година, според която Brent ще има средна цена от едва 83.80 долара, а производството на шистов петрол ще продължава да пренасища пазара.

Goldman Sachs, както и други анализатори посочват, че ОПЕК - организацията, която произвежда около една трета от световния петрол - вече не е в състояние да упражнява контрол върху цената на петрола заради добива от шисти.

Новото положение обаче е благоприятно за потребителите. Спадът с цената на петрола ще намали транспортите и производствените разходи на много браншове на икономиката, и ще намали инфлацията на глобално равнище.

Базираната в Осло DNB Markets даде най-ниската прогноза. Според тях средната цена през следващата година ще е 80 долара за барел. Анализаторите от DNB посочват, че ниската цена ще се отрази зле на Норвегия, но добре на глобалната икономика и особено на САЩ.

Икономистът от Capital Ecnomics Томас Пюг от своя страна коментира, че спад с 10 долара за барел ще увеличи БВП на световно равнище с 0.2-0.3%.

Допитването на Reuters сочи, американският лек петрол WTI ще задържи средна цена от 88 долара за барел през следващата година, а според прогнозата за миналия месец стойността му трябваше да е 96.10 долара.