Руски гражданин се озовал в центъра на сблъсъка в Одеса на 2 май
Секция: Русия
31 Октомври 2014 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски гражданин се озовал в центъра на сблъсъка  в Одеса на 2 май

/КРОСС/ Руски гражданин се озовал в центъра на сблъсъка на 2 май в Одеса

Главното управление на Следствения Комитет на Русия образува наказателно дело срещу радикално настроени лица сред въоръжените националистически групировки «Десен сектор», «Самоотбрана на Майдана», ултраси, служители на МВР на Украйна и Службата за сигурност на Украйна, участвали в трагичните събития на 2 май в Одеса. Делото е образувано по обвинение за «Покушение с цел убийство» и «Мъчения», съобщи официалният представител на СК на Русия Владимир Маркин, предаде lifenews.

Напомняме, че на 2 май в Одеса (Украйна), радикално настроени представители на въоръжени националистически групировки «Десен сектор», «Самоотбрана на Майдана» и ултраси организираха масови безредици в центъра на града, придружени от насилие, погроми, палежи, унищожаване на имущество, както и убийства. Тогава ожесточената тълпа от националисти подпали сградата на Дома на профсъюзите, където са загинали десетки мирни хора. Основно сред пострадалите и жертвите от погрома са проруски настроени граждани.

Сред пострадалите бе и един гражданин на Русия. В момента на сблъсъците, страхувайки се за живота си, той решава да се скрие на сигурно място - Дома на профсъюзите на площад Куликово поле. Освен него, в сградата по същите причини се озовават и други хора, за да изчакат преминаването на сблъсъците на площада. По-късно вечерта обаче, националистите от «Десен сектор», «Самоотбраната на Майдана», ултраси и други агресивно настроени лица започват погром на сградата, замервайки я с коктейли «Молотов», павета, камъни, скандирайки антируски и националистически лозунги. Чува се и стрелба от огнестрелно оръжие. По-късно агресивната тълпа нахлува в сградата.

В резултат на това, в Дома на профсъюзите са загинали десетки мирни граждани, други са пострадали от отравяния с газ, продукти на горене, травми при падане от височина (няколко човека се опитали да се спасят от пожара и убийците, скачайки през прозорците). Много от оцелелите в онази трагична нощ са останали инвалиди за цял живот. По официални данни на украинските правоохранителни служби, в нощта на 2 май в Дома на профсъюзите са загинали над 35 души, но съществуват доказателства и сведения на очевидци за над 100 души загинали и над 200 ранени.

Руският гражданин е получил отравяне от продукти на горене, които са използвани от националистите в сградата, но мъжът е успял да се евакуира от Дома на профсъюзите, като веднага бил задържан от служителите на милицията и доставен в едно от управленията на МВР.

Там пострадалият бил подложен на жесток побой от служителите на правоохранителните органи, след което цяла нощ е допитван под физическо и психологическо въздействие във връзка с това, че е гражданин на Руската Федерация. При всичко това, дори и дума не е ставало да започне издирване на онези, които са подпалили Дома на профсъюзите, както не е имало и оказване на първа медицинска помощ.

Едва на следващия ден задържаният е доставен в реанимацията, когато състоянието му в следствие на отравяне от пожара се е влошило значително. Въпреки това, служителите на Службата за сигурност на Украйна няколко пъти са водили с него следствени действия, заплашвайки го с физическа разправа. През цялото време на пострадалия се е отказвала жизнено необходимата за него медицинска помощ.
Всички процесуални документи са съставени изключително на украински език, който руснакът не владее, не му предоставена и помощ от преводач. Въпреки настоятелните молби на задържания за среща с представител на руското посолство, чак след 3 месеца (на 31 юли) срещата се осъществява. Едва тогава руският гражданин успява да предаде заявлението си в правоохранителните органи на Руската Федерация, поради липса на надежда за обективно разследване на случая от украинската Служба за сигурност и МВР на Украйна.