Янаки Стоилов: От Искров стана ясно, че сериозни инвеститори за КТБ няма
Секция: ПОЛИТИКА
31 Октомври 2014 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Янаки Стоилов: От Искров стана ясно, че сериозни инвеститори за КТБ няма

/КРОСС/След изявлението на Искров стана ясно, че няма сериозни инвеститори за КТБ, заяви депутатът от БСП Янаки Стоилов.

В писмото има покана те да си осчетоводят активите, а държавата да участва с реални пари. След изказването на Бойко Борисов останах с впечатление, че ГЕРБ ще оттеглят спорната трета точка. Затова няма да се спирам на неуместното предложение, което се съдържа в проекта за решение. Призовавам партиите отдясно да преосмислят политиката си. Те винаги твърдят, че държавата е била лош стопанин, но когато собствениците не правят нищо, частни лица развиват бизнес и призовават държавата да е налице и нещо да им гарантира. Мисля, че е добре преди да започнете да правите кабинет, да си ревизирате възгледите, за да не катастрофира държавата. Затова продължаваме да държим президента да обяви стенограмата, в която обсъждахме състоянието и мерките за банковата система, каза още Стоилов.

Не е банка това, което събира пари на депозантите и ги разпределя между ограничен брой свои фирми. Случайно ли е това, че след като КТБ придобива ТБ "Виктория", полицията влиза в офисите на КТБ, питам, дали е случайно. Доколкото ми е известно, лихвата по общите депозити е 7 и пада на 5%, БНБ е информирана, и КТБ изплаща по непривилегированите депозити лихви, които надхвърлят с пъти обичайните.

И какво би станало - самият закон за банковата несъстоятелност казва, че от датата на отнемане на лиценза не може да се извършват разпоредителни сделки с имуществото на банката, събиране, предоговоряне и изпълнение на парични задължения. Дали тези, които ни предлагат нови отстрочки наистина не искат това да продължи, заяви още Янаки Стоилов.

Надявам се да няма коалиция на гузната финансово-политическа съвест - може да се окаже, че във фонда има достатъчно пари за изплащане на гарантираните депозити. Някой поставили ли е този въпрос? Фондът може трикратно да увеличи размера на вноската. И сега служебното правителство ни предлага да си вземаме дългове, за да сме били гарантирани. Проблемът с КТБ не е единствения проблем, ние днес сме пред тест как ще го решим, рисковете за банковата система няма да се намаляват, а ще нараснат значително. Аз препоръчвам на вносителите да оттеглят проекта си за решение, а в точка 3 е направо опасен. Очаквам днес да не се формира коалиция на гузната финансово политическа съвест, която да го подкрепи. Ние предлагаме проект за решение- парламентът приема за сведение доклада на БНБ и изразява неодобрение по действията й, допълни Стоилов.