Големите компании бягат от София
Секция: ИКОНОМИКА
31 Октомври 2014 14:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Големите компании бягат от София

/КРОСС/Аутсорсингът е най-бързо развиващата се индустрия в България. Този вид бизнес расте с двуцифрени темпове през последните четири години и носи приходи от над 1 млрд. евро годишно. България вече е №1 в Европа в последното издание на най-престижната класация за аутсорсинг дестинации, а в целия свят заема девето място. Тази статистика обедини експертите, които се събраха на бизнес форума "Аутсорсинг Дестинация България" в Пловдив в четвъртък. Форумът, организиран от "Индъстри уоч" и Община Пловдив, събра над 200 фирми, университетски преподаватели и представители на администрацията, информира novinite.bg.

Аутсорсинг индустрията е концентрирана основно в София, според оценките на "Индъстри уоч", над 85% от всички заети в сектора са в столицата. Тази тенденция обаче е на път да се промени. Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново също се превръщат в атрактивни места за инвестиции. Според експертите от форума София вече е твърде тясна, затова големите компании бягат от столицата.

За да се случи това трябва да се вложи в строителство на модерни бизнес сгради, които да отговорят на високите очаквания на инвеститорите. Най-важното условие за тях обаче е в града да има университети, където се обучават млади хора. В момента бизнеса не може да се задоволи с получените от кандидатите за работа, затова се налага да влага в собствени учебни центрове. Това е практиката във водещите компании.

"Към момента има протегната ръка от бизнеса към университетите и гимназиите. Университетите обаче са по-тромавото звено в тази връзка. Това, което се преподава, начинът не преподаване не е на достатъчно добро ниво. За съжаление около 10-15% от завършилите технически специалности само са подготвени веднага да започнат работа. Това е изключително ниска успеваемост", коментира Георги Стоев от "Индъстри уоч"

По данни от Българската аутсорсинг асоциация заетите са общо около 22 хил. души.