НС прие незабавното изплащане на гарантираните влогове на вложителите в КТБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Октомври 2014 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НС прие незабавното изплащане на гарантираните влогове на вложителите в КТБ

/КРОСС/ Депутатите приеха редакционните поправки в точка две и три от решението на бюджетната комисия за КТБ и след това в гласуване анблок приеха доклада на комисията. От общо 168 народни представители, 132 гласува „за", 35 „против", един „въздържал се".

След редакция докладът на бюджетната комисия изглежда така:

Точка Първа: Министерски съвет следва да подготви и да внесе в Народното събрание предложения за изменение в пълно съответствие с правото на ЕС на законите в областта на банковото дело, включително на Закона на Българската народна банка, Закона за кредитните институции, Закона за гарантиране на влоговете.

Точка Втора: Народното събрание да приеме законодателни промени, осигуряващи незабавно изплащане на гарантираните депозити при условията в правото на Европейския съюз.

Трета точка, която предвиждаше Народното събрание да приеме изменения в Закона за кредитните институции за оздравяване на банките с отрицателен капитал, отпадна.

Точка четвърта, станала трета: Препоръчва се на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит в банковата дейност, което да проследи извършените от акционерите и администраторите на банката, както и на свързаните с тях лица операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери.