Гръцки държавни служители прехвърлили 1,5 милиарда евро в чужбина
Секция: СВЯТ
31 Октомври 2014 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гръцки държавни служители прехвърлили 1,5 милиарда евро в чужбина

/КРОСС/ Гръцките органи трябва да разследват 5260 гръцки държавни служители за прехвърляне на почти 1,5 милиарда евро в чуждестранни банки в периода между 2010 г. и 2014 г. Според данните, представени от Министерството за административна реформа, половината от държавните служители и техните близки ще бъдат разследвани сав сферата на образованието сектор, като по-голямата част от тях са членове на академични институции. Останалите служители, принадлежат към сферата на здравеопазването, отбраната, финансите и публично строителство, пише сайта "Български новини".

Министърът на административната реформа Кириакос Мицотакис е издал заповед на инспекторите на органа за публична администрация (SEEDD), да проведе разследване. 117,0 милиона евро са прехвърлени само от 415 от общо 5260-те разследвани служители. Средният размер на парите прехвърлени в чужбина от служител е 283 000 евро.

Според изявление, разпространено от Министерството, разследването ще обхване почти целия сектор на държавната администрация, с изключение на някои категории като съдии и силите за сигурност, тъй като те не попадат под неговата юрисдикция.