БСП: Да върнем култа към знанието
Секция: ПОЛИТИКА
31 Октомври 2014 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП: Да върнем култа към знанието

/КРОСС/ "Денят на народните будители е празник в чест на онези, благодарение на които, България отстоя своята свобода, своята независимост, своята вяра и своята писменост." Това се казва в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от зам.-председателя на групата Корнелия Нинова.

По думите й будителите, които почитаме на този ден, не са просто големи мислители, талантливи писатели, гениални поети. Това са българите, които са подчинили своя гений и талант на народното дело; които са избрали да просвещават народа, да отварят очите и да разширяват кръгозора му.

„Такива хора има и днес. Те невинаги са най-шумните, най-интервюираните, най-активните в социалните мрежи. Днешните будители са най-вече скромните хора, отдадените на професията си учители и преподаватели, които съвестно изпълняват своята мисия. Това са днешните граждани - апостоли, които не се отказват и с цената на огромни усилия поддържат дейността на българските читалища", каза още Корнелия Нинова.

В декларацията на левицата има и обещание БСП да подкрепя общественото образование в държавните и общинските училища, както и българската наука и култура.

„За съжаление днес отново трябва да се борим с неграмотността, и то сред подрастващите, за гарантиране на високи стандарти и качество на българското образование. Нужно е със законодателните си действия да върнем култа към знанието и да не изпадаме в плен на примитивното и пошлото", заключи Корнелия Нинова.