АБВ може да подкрепи кабинет на ГЕРБ, но само при изпълнение на техни приоритети
Секция: ПОЛИТИКА
31 Октомври 2014 16:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АБВ може да подкрепи кабинет на ГЕРБ, но само при изпълнение на техни приоритети

/КРОСС/ Широка обществена дискусия за конституционни промени и увеличаване на правомощията на президента включително и провеждане на референдум по темата на следващите президентски избори. Това са обсъдили представителите на АБВ с държавния глава Росен Плевнелиев.

"Ако нашите приоритети влязат в споразумение и ГЕРБ видят, че има възможност да бъдат изпълнени, то това нещо може да се случи. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин след консултациите.

„Ако не ги видим тези политика, няма как да подкрепяме политика, която е различна от нашите", подчерта Калфин.

Представителите на АБВ са споделили пред президента своите приоритети в областта на икономиката, социалната сфера и промени в изборния кодекс. На срещата с президента е била обсъдена и идеята за увеличаване на правомощията на президентската институция.

„Президентът се съгласи с това, че тя трябва да бъде извадена от сегашния контекст - тук не става въпрос за сега действащи политици, а за принципни промени. Нашата позиция е ясна. Смятаме, че президентските правомощия би трябвало да бъдат увеличени. Двете пряко избрани институции - президент и парламент - би трябвало да има възможност да се контролират една друга и да имат горе-долу еднаква позиция. Това нещо обаче може да стане с промени, които да бъдат внимателно обсъдени", каза още Ивайло Калфин.

„Предложихме да се създаде нещо, което в ЕС беше наречено конвент. Разбрах, че президентът има подобни идеи с друго наименование, но това е институция, в която са представени парламент, научни среди и практици и се обсъждат такива промени. Той прие тази идея и ни каза, че мисли в подобна посока и вече е правил някои консултации", каза още той.

Снимка: Булфото, всички права запазени