Програма „Христо Ботев“ на БНР с нова будителска инициатива
Секция: КУЛТУРА
31 Октомври 2014 19:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Програма „Христо Ботев“ на БНР с нова будителска инициатива

/КРОСС/ В навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители и празник на програма „Христо Ботев" на БНР, в ефира на сутрешния блок „Нашият ден", бе обявена новата будителска инициатива на екипа на националната програма за култура - запазването на къщата-музей на големия български поет Пейо Яворов.

„Искаме да направим популярна идеята за възстановяване на къщата - музей на Яворов в София. Това е сложен и заплетен казус. Почти всеки ден минавам покрай тази къща, която всеки момент може да рухне. Времето минава изключително бързо, отиват си ценни хора и ако ние не пазим паметта и историята си ще бъдем загубени като нация. Вярно е, че сме бедна държава, но не мога да разбера защо на творческата интелигенция - поети, музиканти, художници се гледа някак като на втора ръка хора. Предлагам да събудим хората, да ги призовем да подкрепят каузата ни, защото не бива мястото, където Яворов е живял да рухне. Да, днес София се превръща в модерен град, но най-важна е историята на града ни. Тази наша инициатива обявяваме като кауза на програма „Христо Ботев" и съм сигурен, че тя ще бъде успешна", заяви Стефан Димитров, директор на програма „Христо Ботев" на БНР.

В навечерието на 1 ноември, за 13-и пореден път бяха връчени годишните награди „Златният будилник". Националната програма за култура, музика и образование в българския радиоефир отличи журналисти и сътрудници, които с всеотдайна работа и будителски дух продължават започнатото преди 80-години от Сирак Скитник.

Тази година носители на отличието в различните категории са:

Музикалният редактор Пламен Петров - за ярко професионално присъствие в програма "Христо Ботев".
Екип "Радиотеатър" - за високи творчески постижения и във връзка със 75-годишнината му.
Екипът на детските предавания на програма "Христо Ботев" - за високи творчески постижения и във връзка с 80-годишнината му.
Арт-сдружение "Медиум" - за ползотворно медийно партньорство.
Звукорежисьорите Валя Момчилова и Марина Димова - за висок професионализъм.

В рамките на церемонията бе отбелязан и първия рожден ден на клуб „Приятели на програма „Христо Ботев". Журналистите от националната програма за култура на БНР вече имат утвърдени традиции в общуването очи в очи със своите слушатели - приятели, които и тази година бяха сред очакваните скъпи гости на радиопразника.

Маестро Стефан Димитров изтегли в ефира на сутрешния блок „Нашият ден" името на щастливеца - член на клуба „Приятели на програма „Христо Ботев", който спечели наградата „Един ден в БНР". Това е Николай Петров от Пловдив, който е дългогодишен работник, вече пенсионер.

Радионаградите „Златен будилник" бяха връчени на спектакъл в Първо студио на БНР, където в изпълнение на вокална група "Спектрум" за първи път прозвуча песента посветена на 80-годишнината на националното радио, създадена от композитора Стефан Димитров и поетите Александър Петров и Иван Тенев.

Гости на тържеството бяха членове на клуба „Приятели на програма „Христо Ботев" от цялата страна.