Всеки ще решава как да се влагат парите за пенсия, предвиждат промени
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Октомври 2014 20:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Всеки ще решава как да се влагат парите за пенсия, предвиждат промени

/КРОСС/ Осигурените ще решават с какъв риск да се инвестират парите им за пенсия в частен фонд. Те ще избират между инвестиционни портфейли с различен рисков профил, но с възможност за по-висока доходност. Става въпрос за три типа портфейли (фондове) - агресивен, консервативен и балансиран. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които са обсъждани в Консултативния съвет по пенсионната реформа, пише "Преса".

Става въпрос за въвеждането на т.нар. система на мултифондовете в частното пенсионно осигуряване у нас. За нея се говори от години.

Според проекта фондовете с различен рисков профил се обособяват като отделни юридически лица, а не като инвестиционни портфейли с обособено имущество в един пенсионен фонд. Освен това агресивният портфейл се „забранява" на допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

„Не е обосновано и правилно в универсалните фондове, където хората спестяват най-дълго, да нямат възможност за агресивно управление на средствата, натрупани в индивидуалната им партида", коментира председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев.