Рилският манастир получи статут на национален обект
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Ноември 2014 18:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рилският манастир получи статут на национален обект

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева връчи на Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, решение на Министерския съвет, с което Рилският манастир получава статут на национален обект.

Рилският манастир е първият манастир, който получава такъв статут. Манастирът е един от най-значимите културни паметници на България. Той е символ на страната и е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Обявяването му за национален обект ще му осигури допълнителна подкрепа и помощ от държавата.

„Връчих на Андрианополския епископ Евлогий решението на Министерския съвет, с което Рилският манастир и неговото землище се обявяват за национален обект. Това е исторически важен момент, защото значението и смисълът на Рилската света обител за България е безспорен. Всеки трябва да познава делото на Свети Иван Рилски - пазителят на българския народ", каза Захариева.

„Държавата трябва да разбере, че помощта за манастира е дълг. Вече има и други желаещи, като Бачковския и Троянския манастир. Поддържаме контакт със Светия синод", каза още Екатерина Захариева.