Физикът Теодосий Теодосиев с мечта да построи училище за бедни
Секция: Наука
04 Ноември 2014 08:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Физикът Теодосий Теодосиев с мечта да построи училище за бедни

/КРОСС/Училище за бедните. Това е идеята на учителя по физика Теодосий Теодосиев от Казанлък, който от години обучава напълно безплатно уроци ученици, които печелят медали от международни олимпиади по физика.

Но всички това се случва в ужасно мизерни условия - в изоставено училище, което се руши, често няма ток, вода, както и отопление. 

Физикът Теодосий Теодосиев спестява от години лев по лев от учителската си заплата, за да превърне в реалност своята мечта - да стегне едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан и да го направи достъпно за бедни

Идеята на казанлъшкия учител да реставрира сградата, която да събира жадните за знания ученици, впечатли редица българи у нас и в чужбина. Всички те се обединиха около идеята рушащата се сграда да стане обсерватория и дариха средства това да се случи. С вярата, че учителят ще предаде знанията си на учениците и с вярата, че те ще имат желание и воля.

От около 30 години физикът Теодосий Теодосиев е отдаден на мисията да обучава ученици по физика. Интересът към лекциите му е толкова голям, че за да решават задачи, в Казанлък се стичат деца от цяла България. И това напълно безплатно.

Резултатът е златни медали на всяко състезание, а всичките му ученици продължават в най-престижните университети в САЩ и Великобритания.

Фондация Тео
Банка ДСК - BG41STSA93000021850154
Код STSABGSF