Мюфтийството разграничи клипа с "обезглавяването" от екзекуциите на ИД
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Ноември 2014 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мюфтийството разграничи клипа с "обезглавяването" от екзекуциите на ИД

/КРОСС/Не е редно скандалният клип, придобил популярност с „обезглавяването" на дете в Пазарджик, да се отъждествява с екзекуциите на Ислямска държава. Това заяви пред Дарик радио секретарят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

По думите му реалността е подменена и не може по никакъв начин видеоклипът, качен преди 5 години, да се свързва с това, което се случва днес в Близкия Изток.

От мюсюлманското вероизповедание са категорично против действията на Ислямска държава и заявяват, че са готови да съдействат на органите за сигурност за превенция.

В сюжета на видоклипа две деца пресъздават притча от Корана, в която се разказва как пророкът Ибрахим трябва да принесе в жертва на Всевишния единствения си син. Преди да бъде извършено жертвоприношението, се появява овен и така детето е спасено, тъй като животното е принесено в жертва. Сцената показва как е започнало честването на Курбан байряма и точно това пресъздават децата, смята Ахмедов.

Това не е материал, който може да се свърже с ритуалните екзекуции, затова апелирам медиите да използват коректно информацията, без да се създават излишни скандали, заяви главният секретар на мюфтийството.

На кадрите, заснети в Пазарджик, се вижда как дете на два пъти поставя пластмасова сабя върху гърлото на друго. Клипът е сниман в местната джамия „Абу Бекир", която е частен имот и не е под юрисдикцията на Главното мюфтийство.