Бойко Борисов е отново министър-председател на България
Секция: ПОЛИТИКА
07 Ноември 2014 12:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бойко Борисов е отново министър-председател на България

/КРОСС/Със 149 гласа "за", 85 "против" и без "въздържали се" Народното събрание избра Бойко Методиев Борисов за министър-председател.

Гласуваха 234 народни представители.

Преди гласуването Цветан Цветанов представи визитката на Бойко Борисов.

Вярвам, че с подкрепата, която ще получи правителството, ще може да се постигне институционална стабилност, каза Цветанов и благодари на Борисов за сформирането на кабинет.

Премиерът в новия кабинет представи пред депутатите и гостите в НС структурата и състава на Министерския съвет.

След един месец консултации се опитваме да ви представим едно проевропейско реформаторско  правителство за стабилна България, каза Борисов в началото на изказването си. Той посочи тежките проблеми и сектори и каза: "Съзнавайки тези трудности, ние от ГЕРБ и нашите партньори от РБ, както и политическите сили, които декларираха своята подкрепа - ПФ и АБВ, поемаме отговорността да работим за тяхното преодоляване.

Извън този мандат днес трябваше да обявим, че отиваме на избори. Така че да се съобразим всички с това, посочи Борисов.

Пред народните представители Борисов представи приоритетите на правителството и като каза, че работата започва обяви целите на новия кабинет.

Вярвам, че тези точки до една могат да влязат или са в програмите на всички партии, които са в този парламент, каза Борисов и посочи, че те са заложени и в програмната декларация на ГЕРБ, приета от още 4 политически сили.

Борисов ще управлява като премиер за втори път, след като официално ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха вчера коалиционно споразумение за съставяне на правителство. С АБВ Борисов подписа декларация за партньорство, а Патриотичният фронт декларира готовност за парламентарна подкрепа към новото правителство.

Първото правителство на Бойко Борисов беше избрано на 27 юли 2009 г., припомня БГНЕС. Тогава в гласуването взеха участие 240 депутати. От тях 162 народни представители гласуваха "за" кабинета "Борисов", 77 - "против" и 1 въздържал се. На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. ГЕРБ спечели 116 депутатски мандата.