Тръгна дело за фалита на „Ремотекс“
Секция: ИКОНОМИКА
07 Ноември 2014 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръгна дело за фалита на „Ремотекс“

/КРОСС/ Точно година след първите протести на останалите без възнаграждения работници от „Ремотекс" АД-Раднево в Старозагорския окръжен съд тръгна делото за фалита на дружеството. Искът за обявяването на специализираното в ремонт на тежка минна механизация предприятие е подаден от Първа инвестиционна банка.Съдията по делото Румяна Танева е назначила съдебно-счетоводна експертиза, която трябва да се произнесе до средата на декември за състоянието на дружеството.

Банката иска фалита заради необслужван от три години кредит в размер на повече от 15 млн. лв., през юли бе назначен синдик, след като стана известно, че зад гърба на кредитора е бил направен опит за продажба на 2700 т скраб на бургаското „Алси" ЕООД за 800 хил. лв. Изпълнението на договора беше спряно в последния момент. Броени дни преди да стартира делото за несъстоятелност ПИБ купи от частен съдия изпълнител за малко над 8 млн. лв. основните активи на „Ремотекс".

От края на октомври 2013 г. важното за комплекса „Марица Изток" ремонтно предприятие не работи, а 650-те служители са в „платен" престой, чийто срок постоянно се удължава.

Над 11 млн. лв. са неплатените от февруари м.г. досега заплати, а НАП има да си прибира повече от 7 млн. лева.
Близо 200 хил. лв. са наложените глоби за констатирани нарушения на КТ и правилата за безопасен труд.Около 250 са водещите се на трудов договор специалисти, останалите 400 напуснаха и водят дела за вземанията си.

„Ремотекс" беше сред предприятията, включени в програмата на кабинета Орешарски за одържавяване и оздравяване. Сделката обаче се провали след направения дю дилиджънс по искане от Българския енергиен холдинг през февруари - март т.г.