В. Енчев: Биографията на Борисов е свидетелство за нормирането на ненормалното
Секция: ПОЛИТИКА
07 Ноември 2014 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В. Енчев: Биографията на Борисов е свидетелство за нормирането на ненормалното

/КРОСС/ Ще гласувам против избора на Бойко Борисов за премиер, защото съм убеден, че така изразявам чувството на огромното мнозинство от български граждани, които не искат неговото завръщане на поста министър-председател, заяви депутатът от „Патриотичен фронт" Велизар Енчев.

Енчев припомни, че първото правителство на Борисов падна в резултат на масовите протести срещу увеличението на цените на тока в края на февруари м.г.

„Как да забравим, че след неоправданото увеличение на тока хиляди граждани заляха улиците на българските градове през февруари 2013 година? В последните дни на тогавашното управление на Борисов бяха продадени държавните дялове в ЕРП дружествата. Нима сте забравили това", попита той.

„Как да забравим полицейщината на Цветан Цветанов? Как да забравим, че за 3,5 години управление Борисов не вдигна пенсиите нито веднъж? Как да забравим, че Симеон Дянков посегна на парите на Здравната каса? Конституционният съд определи този акт като противоконституционен", припомни Велизар Енчев.

Не оспорвам правото на ГЕРБ да управлява. Тази партия получи най-много гласове и трябва да управлява, но не с този премиер, категоричен е Енчев.

Борисов назначаваше „калинки" и избираше министри на бензиностанциите, припомни той. „Тези кадрови решения не трябва да се повтарят. Повечето му министри и сега са политически калинки без стаж", подчерта Велизар Енчев.

Той оцени външната политика на предишния външен министър на Борисов - Николай Младенов, като политика в услуга на чужди сили, включително някои балкански. „При управлението на Борисов неговият външен министър Младенов провеждаше политика в разрез с политиката на ЕС. Не забравяйте това! Призовавам новия министър Даниел Митов да не следва тази политика", каза Енчев.

„Във всяка що-годе цивилизована страна един премиер не може да остане на своя пост след афера като „Мишо Бирата", където той осуети митническа проверка на свой приятел. Такова длъжностно лице трябва да бъде преследвано от закона", каза Енчев и добави, че в България ненормалното е превърнато в норма. „Биографията на Борисов е свидетелство за този тъжен парадокс. Достойните и образовани хора са натикани в ъгъла. Ето защо 3 милиона българи не гласуваха, а останалите гласуваха с омерзение, избирайки по-малкото зло", каза Енчев, добавяйки, че ако имат тази възможност, повечето българи също биха гласували срещу Бойко Борисов за премиер.

video:https://www.youtube.com/watch?v=PH_lW3hvSeY