Деца на отец Иван със стипендии в Германия
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2014 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деца на отец Иван със стипендии в Германия

/КРОСС/ Талантливи и ученолюбиви деца от приюта на отец Иван в Нови хан и бедняшката колония в монтанското село Якимово ще получат стипендии за обучение в Германия. Средствата се събират от неправителствени немски организации, съобщи българинът от Хамбург Христо Алексиев, цитиран от "Монитор".За популяризиране на дейността на свещеника той организира неотдавна посещението на германски журналисти, които в момента снимат филм за приюта и правят интервюта с живеещите в него. Освен на екран, материалът за прицърковния благотворителен дом и дейността на духовника, ще бъде публикуван и репортаж в германско гланцово списание. По-късно сънародникът ни организира благотворителна изложба, по време на която започна събирането на средства за обучението на талантливи деца от приюта.
В прицърковния дом „Св. Николай" в Нови хан живеят близо 200 човека, от тях 170 са деца и тийнейджъри. В колонията в Якимово са настанени 180 човека, настанени в 61 къщи, купени от отец Иван. Повечето от тях са питомци на свещеника, които вече са създали свои семейства. В Якимово обаче те нямат работа. Хората там се препитават от добивите на общата градина и селскостопанските животни, и от помощите за деца.
Германски доброволци обмислят цех за какво производство да открият в монтанското село, за да могат питомците на отец Иван да работят.