Цветан Василев купувал депозити от КТБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Ноември 2014 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветан Василев купувал депозити от КТБ

/КРОСС/Банкерът Цветан Василев, който чака екстрадиция в България в белградски хотел, е един от активните купувачи на депозити в КТБ чрез свои компании. Това твърдят пред Клуб Z вложители в банката с депозити, надвишаващи защитените от закона 196 000 лева.

Според тях компанията "Гипс" АД, която е индиректно свързана с Василев и на която КТБ е кредитор, е сключила договори за цесии за 10 милиона лева. Една от сделките е с компанията "Профон" на Саня Армутлиева, която държеше непотърсените от изпълнителите пари за авторски права на депозит в КТБ. Според неофициална информация част от депозита на компанията е договорен с издателя Петьо Блъсков, който в момента е главен редактор на вестник "Труд". Твърди се, че той е договорил 1,5 милиона евро срещу плащането на 55% от стойността на депозита веднага.

Според слухове освен Цветан Василев, много активно цесии за депозити в КТБ са сключвали и бизнесмените Гриша Ганчев и Богомил Манчев, както и известна варненска групировка.

По официални данни на БНБ сключените договори за цесии с депозити в КТБ са на стойност около 1,2 млрд. лева към края на октомври. Лицензът на банката бе отнет на 6 ноември, което означава, че вероятно сумата е нараснала още през следващите дни.

Вероятно част от договорите за цесии ще бъдат обжалвани в съда от квесторите на банката, категорични са източници от финансовите среди. Според тях зад договори за стотици милиони левове прозират интереси на Цветан Василев и опит да освободи от дългово бреме бизнеси, които смята за жизнени.