Лютви Местан: Пред нас стои митът, че КТБ е банката на ДПС. Не! Дотук!
Секция: ПОЛИТИКА
12 Ноември 2014 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лютви Местан: Пред нас стои митът, че КТБ е банката на ДПС. Не! Дотук!

/КРОСС/Лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан даде дълго и обширно интервю за Нова телевизия. Политикът отговори на редица въпроси, разбивайки митове и основавайки се на факти.

Изчезналото тефтерчето „Златанов" и задкулисието

Да споделя надеждите си, че тефтерчето не е откраднато от ДПС, каза в студиото на Нова телевизия лидерът на ДПС Лютви Местан.

Дали тефтерчето не е добро начало за разговора за задкулисието Местан каза: Ако въобще има задкулисие, то е компания.

Ако Д.П. е Делян Пеевски, И. Ф, е Искра Фидосова, Цв. Цвц. - Цветана Цветанов, и Б. Б. - Бойко Борисов, явно това са въпроси, които ще трябва да зададем на тях, които вече сме получили - че това е естествен разговор за държавата и регионите, посочи Местан.

По въпроса за Пеевски и ДАНС той напомни, че движението е поело своята отговорност и към настоящия момент Пеевски не е председател на ДАНС.

Въпросите за г-н Пеевски трябва да следват отново фактите. Аз не искам да говоря за мита „Пеевски", отсече той.

Местан препрати въпросите за Пеевски и към Бойко Борисов. Той поздрави водещите за въпросите им, които до момента не са били задавани по такъв начин. Защото отговорът на въпроса „Кой?" според него няма как да е зададен в единствено число.

Както инициалите са в компания, така и задкулисието трябва да е в компания. Няма как да се сведе до една партия. Още по-невъзможно е да се сведе до една или няколко персони, смята Местан.

Той обаче настоя да говори за задкулисните митологеми за ДПС.

Когато говорим за партиите, няма съмнение, че банката на властта е КТБ, посочи Местан и попита как се връзва това - че банката на властта е КТБ - с абсолютната решимост на ДПС да стигне до истината за банката и с настояването на партията  да се разкрие банковата тайна на всички публични фигури.

Не случайно Делян Пеевски е съвносител на този закон, посочи Местан.

Нека да коментират закона, че е несъвършен, че има пропуски. Приемаме всякакви предложения законът да стане още по-работещ, да стигнем до дъното. Докъде ще стигнем обаче е въпросът, каза лидерът на ДПС.

Ако там се появят фигури от ДПС, ще си понесат отговорността, обеща лидерът на Движението за права и свободи. Според него, обаче, ще се окаже, че въпросният лимит не е използван и че въпросната сметка на Ахмед Доган е по-скоро разплащателна и т.н.

Ако се окаже, че дъщеря ми (от първия брак на Местан) има консултантски договор с КТБ, по който член на моето семейство получава 20 000 месечно, нека бъда подложен на публичен линч, заяви той.  

Предлагаме разговор с езика на фактите.

Като я няма истината, какво ще стои пред нас? Ще стои параванът, ще стои митът - КТБ е банката на ДПС. Не. Дотука!

От тук нататък - всяка митологема - с езика на фактите, категоричен бе лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан.

На напомнянето за Христо Бисеров той реагира с „Аааа, даааа...".

Христо Бисеров не е изчезнал. Искаме да приключи разследването и той специално ще ви гостува, каза Лютви Местан.

Ние трябва да стъпим на презумпцията за невинност. А политическата ни реакция беше съвършено ясна. Ние казахме - той е в ръцете на правоохранителните органи, каза той.

Местан отхвърли Бидеров да е ключ към конфликта Делян Пеевски - Цветан Василев. Той дори напомни извода от одитния доклад, че банката е приключила отдавна, далеч преди конфликта Пеевски - Василев. Тоест банката не приключва заради една-две публикации. Банката приключва, защото никога не е била банка, обобщи Местан.

Не е трудно да се проследи кой създаде банката, че при Иван Костов банката е продадена на офшорки и т.н. Това са фактите. Как ще ги тълкувате е ваш проблем, каза Местан и посочи, че банката трупа милиони във време, когато ДПС е опозиция.

ДПС няма и никога не е имала партийни пари в КТБ, гарантира той.

Картончето, не досието

Местан благодари за уточнението, че той няма досие в ДС, а картонче.

Въпреки че се бил заканил да не отговаря на подобни провокации от страна на политически опоненти, днес Лютви Местан направи изключение, провокиран от садистична нагласа с която тази тема се вади.

От къде се появи агент Павел? - От картона.

Кой създаде този картон? - Не зная. Не зная. Това стои извън моята собствена воля.

Това са отговорите, които даде в студиото Лютви Местан.

Политикът, който стана известен и с агентурното си име Павел, обясни, говорейки за себе си в трето лице:

1978 година, на 17 години и 9 месеца Лютви Местан е в казармата, войник в униформа и в отношение на изпълнение на устав, клетва, заповеди и т.н.

Не съм цивилен, не съм свободен, подчерта той.

Тогава комисията е направила картон - без нищо повече, обясни политикът и допълни:

Заявявам категорично, че в съзнателния си живот, като студент, като учител, поемам риск, знаейки вече, че в тази система нищо никога не може да се заличи и да се загуби, заявявам - ако в моя съзнателен живот някой покаже не донос, не клевета - една дума, която да ме направи морално уязвим, говоря за целия ми свободен, аз не само че няма да бъда председател на тази партия, няма да се занимавам с политика!

Лютви Местан обясни, че освен картончето остава протокол за унищожено досие. Ще има минимум протокол, номер, за унищожено досие, ако такова е имало, уточни той.

Всичко, което се съм постигнал в живота си, го дължа на родителите си - лека им пръст, и на тази уникална партия, на която сега съм председател и която преди години протегна ръка на мен и на още редица хиляди, каза още Лютви Местан и допълни: Не мога да нося отговорност за реквизити, които стоят извън моята воля. Тук стои морална отговорност.

Не ви харесват отговорите ми, г-н Николаев. Усещам, че сте ангажиран.

С тези думи Лютви Местан се обърна към водещия на сутрешния блок, коментирайки новия кабинет на Бойко Борисов.

Лидерът на ДПС акцентира на присъствието на Патриотичния фронт в управлението като каза: Този кабинет, това управляващо мнозинство изпълняват програмата на ПФ и това е порок, тежък порок, с много тежки последици за България.

Днес ПФ със своите ксенофобски идеи е част от управлението и тези идеи са част от програмата на този кабинет, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.