Броят на младите учители расте
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Ноември 2014 15:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Броят на младите учители расте

София /КРОСС/ С 1200 се е увеличил броят на младите учители тази учебна година. Това обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция, посветена на предизвикателствата и перспективите пред младите учители за адаптиране в училищната среда.
Общият брой на преподавателите под 35-годишна възраст през учебната 2014/2015 година е над 5800. По думите на Такева, процентът им обаче все още остава нисък. Над 91 000 души е броят на всички учители в страната.
„Имаме увеличение на младите учители с 1200 души тази учебна година, което е изключително добро", доволна е Янка Такева. Според нея това се дължи преди всичко на повишението на началната минимална работна заплата. От 500 лева тя стана 530 лева. Освен това учителите, които се пенсионират, получават 8 брутни работни заплати обезщетение. Тази година много учители са излезли в пенсия и са освободили местата за младите си колеги.
Янка Такева обяви, че от синдиката ще поискат 5 % от БВП за образование от следващия бюджет за 2015 година, вместо сегашните 3,8. Според просветния министър Тодор Танев това е реално, но в зависимост от това какво е реално за отбраната и енергетиката, защото там също има големи проблеми. „Ако спре нещо в енергетиката, няма да е хубаво и за училищата", коментира той.