Ташева от "Атака" към външния министър: Как защитихте България от немските вандали?
Секция: ПОЛИТИКА
14 Ноември 2014 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ташева от "Атака" към външния министър: Как защитихте България от немските вандали?

София /КРОСС/ Народният представител от "Атака" от избирателен район Пловдив - област Магдалена Ташева зададе въпрос на външния министър Даниел Митов в рамките на парламентарния контрол относно организираните и оповестени седмици преди това, вандалски прояви на група хулиганстващи граждани на Федерална република Германия, които стигнаха до границата, нарязаха стария кльон и се опитаха да нарежат и новото препятстващо съоръжение на браздата с Турция.
На 8 ноември в България нахлуха група германски граждани, които стигнаха с два автобуса до българо-турската граница и, въоръжени с флексове и клещи за рязане на метал, нанесоха поражения върху стария кльон, отстоящ на три километра от браздата с Турция, който спира нахлуването на контрабандисти и болни животни в България. След като се снимаха как го правят, те продължиха към браздата в опит да срежат и новото възпрепятстващо съоръжение, струващо около 7 милиона лв., което спира трафика на неидентифицирани близкоизточни имигранти в най-достъпния за трафикантите участък. След като се снимаха и там, за да спечелят почести, пари и слава в определени среди, групата вандали се прехвърли на гръцка територия, където беше тутакси обезвредена. Ташева обърна внимание на факта, че на сайта на въпросните немски граждани е публикувана схема как да се нареже телената ограда от идващите на територията на България пришълци. В тази връзка Ташева пита: „Какви стъпки предприехте пред немската държава и извикахте ли посланика на Германия в България, който по никакъв начин не противодейства на организирания и предварително оповестен саботаж срещу националната сигурност на България на групата негови съграждани?"
Министър Митов отговори, че акцията е третирана като изразяване на определени виждания в страна на територията на ЕС, в който са гарантирани всички права и свободи. Според него МВнР е предприело всички необходими усилия и дипломатически инструменти.

Ташева беше категорична, че старият кльон е нарязан от тълпата гамени и така мнение с клещи и флексове на територията на ЕС не се изразява. „Вие търсите как да ги оправдаете. Вие не изпълнявате функциите, които ви вменява Конституцията и законите на България - във външната политика да защитавате националните интереси. Вие защитавате други интереси, което никак не ме учудва.", завърши Ташева.