Третият е излишен
Секция: Коментари
17 Ноември 2014 15:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Третият е излишен

/КРОСС/ Защо Барак Обама избягва погледа на Владимир Путин при срещата им в Китай

На срещата на високо равнище на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в предградие на Пекин Владимир Путин и Барак Обама разговаряха няколко пъти. Международната обстановка е толкова напрегната, че за мнозина изглежда, че на тези срещи се обсъждат едва ли не въпроси на войната и мира. Обама обаче няма какво да каже на руския лидер - техните срещи са интересни по-скоро от психологическа гледна точка.

След началото на украинската криза държавните глави на Русия и САЩ се срещнаха за втори път - първата им беседа беше в началото на юни в Нормандия и премина макар и да не беше „на крак", в кулоарите на събитието.

Сега, в Китай, президентите имаха повече възможности за общуване. И, въпреки че нито една от страните не пожела да се проведе официална среща, в продължение на два дни президентите провеждаха разговор поне три-четири пъти. За това имаше много възможности - цяла поредица от мероприятия, подготвени от домакините за лидерите на 20 държави, пристигнали на срещата - официална фотография, концерт, работна закуска...

На теория китайците биха могли да направят така, че президентите на Русия и САЩ да бъдат един до друг на някое от мероприятията - например на концерта. Но това би било първо - нарушение на неофициалния протокол, според който двамата най-почетни гости не се разполагат заедно и би изглеждало стъкмено, и второ - това би предизвикало недоволството на Барак Обама, който знае как биха го критикували в САЩ, ако започне непринудено да общува с Путин, който самият той иска да бъде блокиран и изолиран.

Журналистите не даваха мира на помощниците на президентите и се интересуваха колко време са беседвали двамата лидери. В понеделник представителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Бернадет Михан изброи три срещи с обща продължителност 15 - 20 минути, а във вторник американците съобщиха, че по време на закуската Обама и Путин са провели 10 - 15-минутен разговор.

Медиите предаваха значение на всички детайли - Обама първи е махнал с ръка на Путин, когато руският лидер е влязъл в залата за фотографиране; Путин потупал Обама по рамото; Путин попитал Обама: „Красиво е, нали?", когато заедно с председателя на КНР Си Дзинпин влизали в украсената зала. Сайтът на „Гласът на Америка" описва реакцията на Обама така: „Президентът на САЩ сдържано се съгласи, избягвайки зрителен контакт с Путин, сякаш отговорът му не беше предназначен за никого конкретно."

Всички тези детайли показват колко тежка е международната обстановка - напрежението между лидерите на двете страни е само производно от нея. На различни кадри от Китай се вижда, че Путин се държи много по-свободно от американския президент. И не само заради факта, че между него и домакина има онова главно, което липсва в отношенията между Русия и САЩ и между Китай и САЩ  - доверието. Естественото поведение на Путин и напрежението у Обама са свързани, разбира се, с техните характери и още повече - с настроението. Партията на американския президент неотдавна изгуби контрола над парламента, докато Путин преживява пик на масова подкрепа в Русия и ръст на симпатиите в останалия свят.
Още по-важни са и личните отношения - Обама не иска да говори с Путин, не знае как да говори с него, не го разбира и не го чувства. За президента на САЩ президентът на Русия е тежък, неудобен събеседник.

Путин обратно - отнася се към Обама с лека снизходителност, тъй като разбира, че от него зависи много. Путин приема решения и действа като реален ръководител на страната, а Обама само шеф на администрацията на САЩ, човек, избран от управляващата олигархия (от политическата до финансовата) за определен срок в ролята на символ на САЩ.
И така се стигна до парадокса държавният глава на страна, обявила бойкот и блокада на друга страна, да крие погледа си от президента на „изолираната от него държава".
Така или иначе по въпросите за войната и мира Путин би могъл да разговаря или със самостоятелен американски президент (последен подобен беше Ричард Никсън, поради което беше унищожен политически от управляващата олигархия), или с невидимата за света „кръгла маса" на господарите на Америка.

Поради абсолютната нереалност и на първото, и на второто на Путин му остава да обсъжда въпросите на световния ред с лидер, който може да взима самостоятелни решения - с председателя на КНР Си Дзинпин.
/В. Русия днес/