Земетресение и вторични трусове в Гърция
Секция: СВЯТ
18 Ноември 2014 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Земетресение и вторични трусове в Гърция

/КРОСС/Продължават вторичните трусове след двойното земетресение в района на Евбия в Гърция, за което Геодинамичният институт в Атина посочи магнитут 5,1 по скалата на Рихтер. От Гражданска защита успокояват хората, че двойният трус в рамките на 4 минути, предполага успокоение на огнището.

Сеизмолозите са раздвоени в прогнозите дали ще последва по-силно земетресение. Директорът на Геодинамичният институт в Атина не изключва възможжността да последва по-силен трус. Той предупреди живеещите в активизиралия се сеизмичен район да бъдат много внимателни в следващите часове. От катедрата по геофизика към университета в Солун не очакват по-силен земен трус.

В областите Атики, където се намира Атина, Тесалия и Виотия се усещат най-силно вторичните трусове, които досега са около 4-та степен по скалата на Рихтер. На някои места хората се страхуват да се приберат по домовете си.

Ръководителят на групата по сеизмични изследвания проф. Вароцос каза за медиите, че още през август е предупредил властите за очаквано силно земетресение с епицентър в района на Евбия.

До този момент няма щети и пострадали хора.