Холандски фотограф, снимал бездомни кучета и котки в София, подреди изложба в Градската градина
Секция: КУЛТУРА
18 Ноември 2014 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Холандски фотограф, снимал бездомни кучета и котки в София, подреди изложба в Градската градина

/КРОСС/Изложба със снимки на бездомни кучета и котета откри фондация „Четири лапи" в галерията на открито в Градската градина.

До края на месеца посетителите на Градската градина ще могат да се насладят на един по-необичаен поглед към темата за скитащите животни - този на холандския фотограф Марсел Фенс. В подбраните 32 фотографии организаторите се надяват да представят и една по-различна и по-позитивна гледна точка към живеещите на улицата четириноги и да убедят колкото се може повече хора да осиновят бездомно животно.

Марсел Фенс разкрива, че целта му е била да покаже красотата на скитащите по улиците на София кучета и котки.

Когато виждам бездомно животно, аз го възприемам не като проблем, а като красиво живо същество. В новините обаче те попадат единствено когато се случи инцидент и тогава обществото се настройва срещу тях. Това е изключително несправедливо, защото в действителност те не са страшни, а дори напротив - нерядко са изключително забавни.

Марсел Фенс живее постоянно в България от 2008 г., а започва да снима кучетата и котките по улиците на София в началото на 2013 г. Досега е заснел над 1300 различни животни в целия град. Като доказателство за характера им посочва, че нито веднъж не е бил нападнат или ухапан.

От „Четири лапи" припомнят, че според данни от тяхно неотдавнашно проучване, всяко второ куче в София не е родено на улицата, а в нечий дом, където се е оказало ненужно. Единственият начин за трайно намаляване на броя на бездомните кучета и котки според експертите от международната организация е чрез масова кастрация на животните на улицата, стимулиране на отговорното отглеждане на домашните любимци чрез стриктен контрол върху собствениците им и ограничаване на размножаването им в домашни условия.