Делото "Палките" все още е мираж
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Ноември 2014 20:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делото "Палките" все още е мираж

София /КРОСС/ Мегапроцесът срещу катаджийската корупция "Палките" все още е мираж заради различни процесуални нарушения. Година и три месеца след като беше насрочено първото заседание по делото, то все още не е тръгнало на първа инстанция.
През юни 2011 г. при спецопeрация на МВР бяха задържани 12 пътни полицаи от Пазарджик и Пловдив. Стоян Илиев, Георги Бодуров, Марин Енджов, Петър Михайлов, Петър Костадинов, Иво Даскалов, Илия Сотиров, Георги Георгиев, Иван Араланов, Наско Ставрев и Здравко Тодоров от Пловдив и Илия Пърличков бяха обвинени, че са участвали в престъпна група, която вземала рушвети от шофьори. Според прокуратурата подкупните ченгета са действали от септември 2010 г. до май 2011 г. от 40-ия км на магистрала "Тракия" между ханче "Калугерово" и Пловдив. Манипулирали радари и искали рушвети, най-често между 20 и 50 лв. от шофьор, за да заличат от системата превишената скорост и да не съставят актове. Разследването започнало след подадени сигнали на рекетирани шофьори. За да бъде разкрита схемата, били използвани полицаи под прикритие и СРС-та. Името на операцията по задържането дошла, след като стана ясно, че групата криела парите от подкупи в полицейски палки с винт.
Първото заседание по делото бе насрочено още през септември 2013 г. Процесът бе отлаган 6-7 пъти заради отсъствието на адвокати. Делото бе връщано три пъти от спецсъда на спецпрокуратурата заради нарушения. Оказа се, че обвинителят - прокурорът от Софийската градска прокуратура, който е изготвил обвинителния акт, забравил да напише длъжността си и датата, на която е изготвил документа. При второто връщане пък се оказа, че преписката била водена като секретна, а трябвало да е явна. През юли т.г. делото бе върнато от Специализирания наказателен съд на прокуратурата заради процесуални нарушения. Оказа се, че обвинителният акт на спецпрокурор е преписан от този на предишен негов колега, върнат заради неточности.
Тепърва в съдебната зала ще се доказва кога е била създадена групата и по чия инициатива, пише standartnews.com.