Британски консорциум планира да изстреля роботизирана сонда на Луната
Секция: Наука
20 Ноември 2014 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Британски консорциум планира да изстреля роботизирана сонда на Луната

/КРОСС/Британски консорциум представи плановете си да изстреля роботизирана сонда, която да кацне на Луната. Идеята е това да стане до 10 години. Сондата ще изследва южния полюс на Лунвата за евентуално създаване на човешка база там. Целта е да бъдат набрани с обществени дарения 600 000 британски лири за началото на проекта. За изстрелването на мисията обаче ще са необходими още 3 милиона.

Дарителите ще получат право да включат свои послания и ДНК в капсула на времето, която ще бъде заровена на лунната повърхност. Планът получи одобрение от водещи британски учени и организации. Дейвид Айрън, който ръководи проекта, обясни, че търсят обществено финансиране, защото държавата все по-трудно заделя средства за космически изследвания. Освен това така много хора пряко ще участват в мисията и ще бъдат по-съпричастни.

До 2017 г. екипът се надява да приключи планирането и да започне проектирането на космическия апарат. Той трябва да е готов до 2021 г. Ще последват две години изпитания и изстрелването му през 2024 г. При първата мисия ще бъдат анализирани проби от повърхността. Ако всичко върви добре, ще има втора мисия, която да върне на земята скални мостри.