Читалищата поискаха традициите да влязат в образованието
Секция: КУЛТУРА
20 Ноември 2014 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Читалищата поискаха традициите да влязат в образованието

/КРОСС/Как традициите да станат част от образованието на българските деца, обсъждаха вчера представители на читалища в страната и Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7). За трета поредна година, в рамките на кампанията „Пазител на традициите" на А.Р.И.З.-7, на дневен ред бе поставен въпросът за въвеждането на обучение по бит и традиции в основните училища в страната.

Инициативата, чиято цел е изработването на стратегия за запознаване и привличане на интереса на младите хора към традиционните занаяти, бит, обичаи и фолклор, събра на кръгла маса в Централния кооперативен съюз организации, които от години реализират успешно добри практики в обучението на децата. След като в предишните две години идеята бе дискутирана и развита с представители на неправителствени организации и музеи, сега акцентът бе върху практическата част на обучението по бит и традиции, която успешно развиват читалищата у нас.

„Изключително важно е да продължим да работим върху идеята учениците да се запознават по атрактивен и достъпен за тях начин с бита и обичаите на българския народ и да придобиват практически познания в тази насока. Именно затова поканихме в тази дискусия да се включат и читалищата. Въпреки трудните условия, в които работят, читалищата у нас продължават да бъдат място, където децата могат да натрупат ценни познания и умения, свързани с традиционните занаяти. Радвам се, че все повече родители се обръщат към тази атрактивна за децата извънкласна форма на обучение, която успешно би могла да се пренесе и в училище. Важна е подкрепата и на родителите, и на институциите, за да разширим и допълним тези ценни практики", коментира председателят на А.Р.И.З.-7 Пеньо Иванов.
На срещата бе решено да се изработи съвместно писмо до ресорните институции и министерства, в което да се представи стратегията за обучение по бит и традиции и да се потърси начин за нейната реализация.
В срещата участваха Жана Йорданова и Маргарита Велева от Сдружение „Дай бабо огънче" и Читалище „ П.К. Яворов- 1926 г." - с. Мещица; Галина Лозанова - Читалище „Просвета - 1909 г." - гр. Батановци; Венелина Николова - Народно читалище „Наука - 1967" от с. Черна Гора, общ. Перник; Иван Панайотов - Читалище „Средец - 1926"; Мариана Ганчева - „Искра - 1954"; Албена Халачева - Читалище „Братя Миладинови 1917"; Илияна Хубенова - ОНЧ „Антон Страшимиров"; Даниела Николова - Читалище „Св. Георги Победоносец - 1999"; Десислава Иванова - Читалище „Райко Алексиев"; Петър Райжеков - Читалище „Славянска беседа - 1880"; арх. Илия Ковачев - Читалище „Хр. Смирненски - 1945"; Христо Станков - Център „Нестия"; Цветанка Геринска и Десислава Кръстева - с. Черньово,; Стилиян Стоименов - Читалище „Пейо Яворов - 1920"; Васил Попов и Валери Павлов - „Веда Словена - 2014".

От страна на А.Р.И.З.-7 в дискусиите се включиха Пеньо Иванов и майстор Мариета Недкова, носител на наградата „Пазител на традициите" в категория „Занаяти"2011 г.