Гърция призова туристите да се включат в спора с Лондон за мраморите на Акропола
Секция: Туризъм
20 Ноември 2014 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция призова туристите да се включат в спора с Лондон за мраморите на Акропола

/КРОСС/Правителството на Гърция моли туристите на летището в Атина да се включат в прословутия спор за връщането на изнесени от страната в Лондон скулптури и други предмети, известни като „мраморите на Елгин". За туристите е поставен интерактивен екран показващ снимка на Партенона и мраморните му статуи, а те трябва да отговорят с „Да" или „Не" на въпроса „Подкрепяте ли връщането на мраморните статуи в Партенона?".

Британският музей в Лондон е сред най-големите и най-богати музеи в света. Музеят показва днес около 6 милиона обекта, които документират културната история на човечеството от най-стари времена до днешния ден. Прочут е с египетските мумии, Розетския камък, мраморите на Елгин и др. съкровища. Поради липса на място складовете му също са препълнени с произведения на изкуството.

Първоначално е открит като сбирка на находки от Древен Египет, Древна Гърция, Асирия и други страни. Днес колекциите му обхващат период от античността, Средновековието и Ренесанса.

Векове наред военачалници и изследователи носили в Европа забележителни антики. Днес учените от държавите, от които произлизат древните предмети твърдят, че много от тях са били откраднати и настояват съкровищата да бъдат върнати обратно - поне за известно време.