Полярници откриват художествена галерия на остров Ливингстън
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Ноември 2014 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полярници откриват художествена галерия на остров Ливингстън

/КРОСС/Втората група на 23-та Българса Антарктическа експедциция днес заминава за остров Ливингстън.

Заедно с личния и служебния багаж, полярництие ще отнесат и десетте репродукции, дарени от Националната художествена галерия за откриването филиал на галерията в базата ни.

Геологът доц. Димо Димов, иконописката Ганка Павлова, строителите Димитър Кацаров, Иван Константинов, Лъчезар Главинов и монголския метеоролог Халзан Пуревдагва тръгват от в 18.55ч от Терминал 2 на Летище София по маршрута София-Рим-Буенос Айрес- Рио Галегос-Пунта Аренас. От чилийското пристанище Пунта Аренас разположено на брега на Магелановия проток групата ще продължи с испанския военен кораб „Есперидес" за Антарктическата ни база „Св. Кл.Охридски" на о-в Ливингстън.

В късния вчерашен следобед Посланникът на Монголия Негово Превъзходителство д-р Лхамсурен Дугержав откри импровизиран българо-монголски антарктически клуб в резиденцията си и връчи националния флаг на сънародника си.

Междувременно по сателитния телефон Командирът на базата инж. Йордан Йорданов съобщи, че първата група е в района на о-в Ливингстън на борда на чилийския ледоразбивач „Ахилес", но поради неблагоприятни атмосферни условия, дебаркирането е отложено с два дни.