Мамят ли ни с частни радари и дрегери?
Секция: Анализи
21 Ноември 2014 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мамят ли ни с частни радари и дрегери?

/КРОСС/Битката с рекета на пътя продължава. Този път на прицел са частните дрегери и радари, допълва Нова телевизия. След десетки сигнали за катаджии, които заработват рушвети с фалшиви уреди, държавата започва внезапни проверки на пътя. Мамят ли ни, когато ни спрат за нарушение?

Според сигналите скандалната схема за рекет съществува отдавна и нейни жертви са станали стотици шофьори. За какво става дума? Катаджиите се снабдявали с фалшиви дрегери и радари, с които манипулирали показанията за скорост и пробите за алкохол при проверки на пътя. Най-вероятно уредите-менте дублирали тези, които били сертифицирани. Затова започват внезапни проверки в цялата страна.

При една от последните проверки на пътя, за Светослав остава съмнението, че радарът е неточен.

„Който каквито си желае манипулации може да направи. Спиран съм от КАТ - с нищо не могат да ми докажат, че това е моята скорост, а не на някой преди това", обясни шофьорът Светослав.

Въпреки съмненията, той си отнася наказанието.

„И си платих акта", добавя Светослав.

Сигнали за фалшиви дрегери и радари буквално заливали агенцията, която следи техническото състояние на уредите. Шофьорите се оплаквали, че виждат и втори дрегер или че засичали скоростта им с ръчни уреди, които се различавали от тези на КАТ.

„Още от вчера съм разпоредил на домакина ни всички наши дрегери, които са на лице, да бъдат по списък преброени, записани с номерата - всичко, което е свързано със състоянието на дрегера", заяви началникът на КАТ-София Тенчо Тенев.

От КАТ твърдят, че уредите трудно могат да се манипулират, особено след въвеждането на електронни радари и дрегери.

„След всяка смяна се източват данните от началник на групата и на сектора и тези данни се съхраняват", казва още Тенчо Тенев.

„Според мен твърденията на който и да било, моите уважения към КАТ, че няма уреди които не могат да бъдат манипулирани - моето мнение е, че това твърдение е несъстоятелно - няма такива уреди", твърди Веселин Бешевлиев, управител на сервиз за ремонт на техника.

Според експерта с малко пари и знания всеки уред може да се пренастрои и да показва точно каквото искаме.

„Винаги може да ви показва, да кажем теоретично - с 0,2 промила - вие, пили една бира и разчитате, че сте в рамките на закона и изведнъж вместо 0,4 ви отчита 0,6 промила", обяснява Веселин Бешевлиев - управител на сервиз за ремонт на техника.

„Може ли от една бира да се окаже, че сте пили ракия например? - Ако се манипулира може да се окаже и че бутилка уиски съм изпил", казва шофьорът Светослав.

За да се сложи край на рекета с фалшиви радари и дрегери, всички катаджии ще бъдат проверени през следващите седмици.

И още една история с подкуп на пътя. Опит на шофьор от Асеновград да подкупи пътни полицаи завърши в ареста.

Мъжът бил спрян за проверка, но се оказало, че няма книжка. Тогава той подхвърлил в полицейската кола банкнота от 20 лева. А двамата униформени веднага го задържали.