Треньорът на украинеца: Пулев е най-силният в света след Кличко
Секция: СПОРТ
21 Ноември 2014 09:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Треньорът на украинеца: Пулев е най-силният в света след Кличко

/КРОСС/Кубрат Пулев може да победи всички в тежка категория без Владимир Кличко, твърди в интервю за специализирания боксов сайт Boxing Beats Джеймс Башир, старши треньор на украинеца от 2012 г. насам. Тогава умира любимият наставник на украинеца - Емануел Стюърт. Башир има перфектна репутация и почти 40-годишен стаж зад гърба си.

Седмица след победата на Стоманения чук над Кобрата той коментира битката в Хамбург.

Първо, бих искал да кажа, че съм щастлив не само от успеха на Кличко, но и от добрите новини, че Пулев няма сериозни увреждания след ударите, които понесе. Това е спорт и в него никой не желае лошото на другия. Второ, въпреки развоя на срещата аз все още съм убеден, че българинът е най-силният боксьор в света след Владимир и че е способен да победи всички в тежка категория освен него, казва Джеймс Башир.

Той признава, че реакцията му на победата на боксьра е била изключително емоционална.

Обикновено сдържам чувствата си и оставам хладнокръвен. Този път бе различно, казва треньорът и добавя: От една страна, съперникът оскърби многократно Владимир, каза му, че няма сърце и че ще го набие. От друга, дадох воля на емоциите си, защото станахме свидетели на естетиката в бокса - триумф с класически нокаут.

За спортната злоба Башир казва: Българите бяха хиляди в залата и това озлоби моя състезател. Той бе направо зъл. Държа да отбележите, че Кличко притежава най-силният, професионален и отдаден на работата и на Владимир щаб в света. Победата над Пулев го доказа. Кой би могъл да причини това на българина, освен ние? Никой преди нас не бе в състояние да го спре, той бе неудържим. Мина през Тони Тампсън, Александър Димитренко, през гиганта Александър Устинов. Трима боксьори, които не са случайни.

Трудно е да се каже как ще се развие оттук нататък кариерата на Пулев, признава треньорът му и допълва: 
Не всеки е в състояние да се съвземе след нокаут. Владимир го направи три пъти в миналото. При това след тежки нокаути. Ударите, които Пулев отнесе, навяваха ужас само по звука. Първото чувство бе страх дали това момче няма да пострада фатално. Всичко сега е в ръцете на българина. Дали ще се възстанови психически, не само физически. Направи ли го, върне ли се в залата, то той има всички качества да надвие всички останали претенденти за световната титла в тежка категория - физика, сила, характер, трудолюбие и едно така особено, но безкрайно нужно в нашия спорт настроение.

Мнозина специалисти бяха поразени от това, че Пулев дори се изправи след двата нокдауна в първи рунд. 
Това връщане в мача бе поразително, заявява Джеймс Башир. Най-добрият удар на Пулев бе именно в първия рунд. Кроше, с което буквално разтресе Владимир и краката му се подкосиха. След това обаче бе пратен за втори път в нокдаун. Изумен съм от самоубийствената тактика на българина. Той тръгна в открита битка с Кличко от самото начало и не се отказа от нея до края. Пулев дори нямаше план Б в мача, а това е кощунство спрямо него от страна на щаба му, коментира треньорът на украинеца. 

Загубата на Кобрата от Владимир Кличко коментира и президентът на федерацията по бокс Красимир Инински.

"Трябва да подкрепим Кубрат Пулев. Бях оптимист за Кубрат, но въпреки случилото се, всички ние трябва да го подкрепим сега, когато му е най-трудно", каза Инински.