Корман Исмаилов: Сега ще се види до колко премиерът зависи от гласовете на националистите
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2014 10:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корман Исмаилов: Сега ще се види до колко премиерът зависи от гласовете на националистите

/КРОСС/Реформаторският блок няма да изтегли Орхан Исмаилов от поста зам.-министър на отбраната само заради турското му име, категоричен е съпредседателя на блока Корман Исмаилов. Според него казусът крие риск за стабилността на кабинета.

В интервю за БНТ Исмаилов прогнозира още, че темата може да предизвика ескалация на напрежението.

Опасност за стабилността на кабинета няма. По-скоро бих казал, че има рискове, уточни той и добави: Сега ще се види до колко премиерът зависи от гласовете на националистите. Аз не искам да ги наричам патриоти. Те изкарват напред едни ксенофобски и лъжливи твърдения.

Корман Исмаилов отново заяви готовност за разтовори, защото: "Ще бъде жалко, ако кабинетът се разпадне заради това, че този човек се казва Орхан Исмаилов, а не Иван Иванов".

Ченгетата в политиката не са изчезнали. Едните се правят на патриоти, а другите се правят, че защитават правата и интересите на турците в България. Те си разиграват много добре топката, обясни "скандала" с назначението в МО Исмаилов. 

Тъй като Корман исмаилов смята, че в политиката всичко е възможно, той очаква не само националистите да си показват зъбите, но и провокации от страна на ДПС. Идеята им, по думите му, е да се възстанови политическата номенклатура във властта.

Все още се изчаква позицията на премиера Бойко Борисов за назначението на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. В кулоарите на парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов каза, че от решението на Борисов зависи дали коалицията му ще оттегли подкрепата си от кабинета.

Това е твърде възможно да се случи, стана ясно от изказването на Сименов. Според него и без формацията му ГЕРБ получават мнозинство от ДПС и от БДЦ. 

Съпредседателят на ПФ заяви: Аз мисля, че даже и без Патриотичния фронт, в момента по много въпроси има мнозинство, така че няма драма. Много често ДПС подкрепя ГЕРБ, много често БДЦ ги подкрепя, много често има мнозинство по основни въпроси. Между другото, нормално е да има едно непостоянно мнозинство и да се търси подкрепа или съдействие - това го има в много парламенти. Само в България сме свикнали едно мнозинство желязно да налага своята воля. Това не мисля, че е нормално.

Имаме решение от петък на политическия съвет. Пак ще се обсъди въпросът, след като получим или не получим отговор от министър-председателя, посочи Валери Симеонов. Той бе категоричен: Никого не изнудваме. Мисля, че досега доказахме, че сме последователни. Не сме рекетьори.