БАН разширява Ученическия институт
Секция: Наука
21 Ноември 2014 11:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАН разширява Ученическия институт

/КРОСС/Ученическият институт към БАН е създаден през 2000-та година. През януари предстои за 15-ти път да се проведе ученическа научна сесия в областта на математиката и информационните технологии. Годишно в занятията се включват над 130 деца.

Тази година БАН, във връзка с честванията на 145-годишнината от създаването си, реши да създаде ученически институт по всички направления, съобщи пред БНР акад. Петър Кендеров - ръководител на Ученическия институт към БАН.

Той каза, че са постъпили 43 проекта и разработки на ученици, които са били представени на ученическа научна сесия в академията. Отличени са 27 проекта.

Целта на Ученическия институт е да направи едно „научно съпровождане" на тези млади хора, които искат да се развиват, да им осигури добро експертно равнище, ако има възможност да организира и провеждане на някакви експерименти на територията на БАН. Например ученици ще докладват на семинари, ще участват в конференции, ще видят какво е научен живот, обясни акад. Кендеров.

Един от отличените автори е Деница Еникова - ученичка от 12 клас в Природо-математическата гимназия в Силистра. Тя създава проекта „Неразгаданата сребърна", заедно със своя научен ръководител.

По проекта работим от три години, участвала съм с него на различни състезания, като имам първи места, сподели Деница.