Росенергоатом“ и „Electricite de France“ отбелязаха 20 години плодотворно сътрудничество
Секция: ИКОНОМИКА
21 Ноември 2014 11:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росенергоатом“ и „Electricite de France“ отбелязаха 20 години плодотворно сътрудничество

/КРОСС/Руският концерн „Росенергоатом" и френската компания „Electricite de France" отбелязаха 20 години плодотворно сътрудничество

Заседанието на Координационния комитет за сътрудничество между руския концерн „Росенергоатом" и френската компания „Electricite de France" (EDF), проведено на 18 ноември 2014 г. в Москва, бе посветено на 20-годишнината на руско-френските отношения в областта на ядрената енергетика и експлоатацията на ядрените централи.
Настоящето сътрудничеството между „Росенергоатом" и EDF обхваща практически всички сфери на експлоатация на ядрените енергоблокове - от работата с кадри до организацията на ефективни доставки, от инженеринга до поддържането на експлоатацията и от ядрените рискове до застраховането.
„Росенергоатом" е втората най-голяма компания в света след EDF спрямо изградените мощности. И нашето 20-годишното сътрудничество с френската страна, което е равноправно и взаимноизгодно, е насочено към достигане на двете най-главни цели - а именно осигуряване на безопасност и ефективност на експлоатацията", заяви първият заместник генерален директор на концерна „Росенергоатом" Владимир Асмолов.
На свой ред първият заместник-директор по производството и експлоатацията на АЕЦ на „Росенергоатом" Олег Черников отбеляза: „Росенергоатом" и EDF са двете най-големи компании в Европа, които имат многогодишен опит в експлоатацията и ние имаме какво да споделим и обсъдим. Например, заедно ще решим текущи задачи, свързани с известния проблем на графитовите реактори. Има и редица други направления, свързани с кадровата политика, с политиката в областта на третирането на радиоактивните материали. В момента разглеждаме и сътрудничеството по въпросите на целия жизнен цикъл на работа на АЕЦ-а, включително и извеждането от експлоатация. И това е само част от нашето сътрудничество, чиято задача е обмяната на опит за сигурна и ефективна експлоатация на нашите централи".

На заседанието на Координационния комитет бяха обсъдени резултатите от програмата за сътрудничество за 2014 г. и бяха начертани конкретни планове и събития за 2015 г. по девет направления, а именно: експлоатация, инженеринг и поддръжка на експлоатацията, нови проекти, реактори на бързи неутрони, инспекции и контрол, подготовка на персонала, дейности по доставките, гражданска отговорност за ядрени щети и застраховане, обща организация и развитие. Освен това, страните се договориха да включат в програмата си за сътрудничество две нови направления - „изследвания и разработки" и „ извеждане от експлоатация и третиране на отпадъци".
Като потвърждение на намеренията бе подписан протокол за продължаване на действащото споразумение и разширяване на областта на сътрудничество между „Росенергоатом" и EDF в различни области на ядрената енергетика.
Освен това, в рамките на заседанието на Координационния комитет, шефът на концерна „Росенергоатом" Евгени Романов връчи награди - златен медал на „Концерн Росенергоатом" - „За заслуги за повишаване на сигурността на ядрените централи" на Ноел Камарк, съпредседател на Координационния комитет и ръководител на направление „Реактори на бързи неутрони". Медал на държавната корпорация „Росатом" - „60 години ядрена енергетика" бе връчен и на Бернар Рош, който от 2001-2007 г. е бил съпредседател на Координационния комитет и има значителен принос за развитие на ядрената наука, енергетика и промишленост, укрепване на сътрудничеството и успешната реализация на съвместните проекти в областта на използването на ядрената енергия.
В състава на „Концерн Росенергатом" влизат всички 10 ядрени централи в Русия, които са със статут на филиали на концерна и предприятия, осигуряващи дейността на генериращата компания. Общо в десетте ядрени централи в Русия работят 33 енергоблока - 17 енергоблока с реактори от типа ВВЕР (11 енергоблока са с ВВЕР-1000 и шест енергоблока с различни модификации на ВВЕР-440). Петнадесет енергоблока са с канални реактори (11 енергоблока с реактори тип РБМК-1000, четири енергоблока с реактори тип

ЕГП-6) и един енергоблок с реактор на бързи неутрони с натриево охлаждане БН-600. Делът на електроенергията от ядрени централи в Русия е около 17%.
„Electricite de France" (EDF) е френска енергийна компания, един от лидерите на европейския енергиен пазар. Занимава се с производство, транспортиране, разпределение и търговската реализация на електроенергията. EDF управлява на територията на Франция 19 АЕЦ (58 енергоблока). Делът на производството на електроенергия на EDF във Франция е 85%.