Станишев: Изгубиха тефтерчетата, а мен ме съдят като деловодител
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2014 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев: Изгубиха тефтерчетата, а мен ме съдят като деловодител

/КРОСС/Сергей Станишев ще се кандидатира за втори мандат начело на ПЕС. Това ще стане с номинацията, която получи от БСП още в края на юли, обяви самият Станишев вчера пред журналисти в Брюксел.

"Аз съм номиниран, така да се каже, от моята партия още на последния конгрес на партията ми и не съм се отказал от тази номинация", казва той, цитиран от КЛУБ Z. Европейските социалисти насрочиха следващия си конгрес за 12 и 13 юни в Будапеща.

Лидерът на ПЕС очаква колкото може по-скоро да започне делото срещу него по обвинение, че е загубил секретни документи, докато е бил министър-председател (2005-2009 г.). Подчертава, че обвинението има "подчертано политическа окраска". По думите му папките са загубени в ДАНС, където той ги бил върнал, а след това са били предадени от Бойко Борисов от Алексей Петров. Станишев посочи, че сам се е отказал от имунитета си в предишните два български парламента и е поискал това да стане и в Европейския парламент, където сега е депутат.

"На мене ми трябва справедливо правосъдие, надявам се този въпросда бъде приключен и решен чрез българския съд", казва той, уточнявайки , че не знае, дали в Европарламента вече е постъпило искането на главния прокурор Сотир Цацаров за вдигане на имунитета му.

Сергей Станишев коментира и делото срещу бившия шеф на Комисията за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.
"По казуса с тефтерчетата нещата са твърде очевадни, винаги задавайте върпроса: Кой има интерес? Сигурно хора, чиито инициали са в тефтерчетата. То е абсурдна работа такова веществено доказателство по казус от обществен интерес да се разнася в кола, неохранявано".

"Направете сравнение. Мене ме съдят за документи, след като близо шест години са изтекли и нищо не е излязло в публичното пространство. Никаква вреда не е нанесена на сигурността на държавата. Съдят бивш министър-председател като деловодител", добави той. "Което няма как да не е по политически причини".

ГЕРБ виновни за руския газов монопол

Станишев също обвини ГЕРБ за продължаващия монопол на Русия като газов доставчик на България. Той посочи, че двупосочните връзки към Гърция и Румъния не са били направени при първото правителство на Бойко Борисов.

"Голямото забавяне по този въпрос става по време на правителството на ГЕРБ. Това е факт. Парите (от ЕС - б.а.) бяха осигурени по време на моя мандат", каза Станишев. "Сега ми казват: Много сте зависими от руския газ. Ние ли сме виновни? Не, не сме ние виновни. Ние сме жертвата в дадения случай и няма достатъчно европейски ангажимент".