Щатът Аризона съди GM за $3 милиарда
Секция: Автомобили
21 Ноември 2014 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Щатът Аризона съди GM за $3 милиарда

/КРОСС/За пръв път в Щатите е подаден иск от името на щат към автопроизводител. Щатът Аризона обвини концерна General Motors в скриване на информация за дефекти и несвоевременна рекламационна акция. Искът е подаден от главния прокурор на щата Том Хорн, който добави, че криейки информация за дефекти в колите си с цел да не дава пари за скъпо струващи сервизни акции, General Motors е подложил на опасност общественоста.

Прокурорът смята да се бори за компенсации в размер на 10 000 долара за всеки от 300 000 собственици на подобен автомобил в щата. В иска на Аризона се споменава дефектният ключ на запалването, който позволява на ключа да се завърти произволно и да изключи мотора от работа, както и да блокира предпазните въздушни възглавници. В иска се споменават още и други елементи от автомобилите, като възглавници, предпазни колани, елинсталация и светлини на стоповете.

Както отбелязва агенция Ройтерс, въпреки че доста от посочените проблеми се отнасят към "стария GM" отпреди процедулата за фалит през 2009-а, прокурорът смята, че "новият GM4 продължава да носи отговорност, продължавайки да крие информацията за дефектите. Затова отхвърля позицията на GM от където заявяват, че автопроизводителят не е длъжен да отговаря в съда за проблеми с безопасността на автомобили, произведени до 2009-а година.

GM вече обяви, че ще заплати по милион долара на роднините на загиналите в ПТП заради дефекта в ключа за запалване. Тази компенсация е поискана досега за над 850 загинали. Специален фонд на автопроизводителя ще продължава да приема заявки от потърпевши до края на тази година.