ГЕРБ внесе законопроект за отмяна на цесиите
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2014 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ внесе законопроект за отмяна на цесиите

София /КРОСС/ ГЕРБ внесе в парламента законопроект за изменение и допълнение на закона за банковата дейност при несъстоятелност. Това каза на брифинг в парламента председателят на Временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.
Това действие идва само ден, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че всички прихващания в КТБ ще бъдат отменени.
„Става въпрос за чл. 50, който касае прихващанията. Целта му е да защити обществения интерес, публичните средства, които ще се инвестират в КТБ, да защити всички вложители. Зачестиха случаите, при които някои вложители се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си. Напоследък се извършват цесии. Обикновено това се извършва от негарантирани вложители, които имат влог над 196 хил. лева, които са гарантирани и които се продават с цел после да бъде извършено прихващане. Искаме да затворим тази възможност и текстовете, които ще изработим ще свършат тази работа", заяви Стоянова.
Квесторите в КТБ са получили уведомления за близо 2 млрд. лв. цесии с цел прихващания.
„Стремежа не е да спестим пари, а да се спази закона на банковата несъстоятелност, която казва, че всички не гарантирани вложители са равнопоставени. Всички да получат равен процент", добави още Стоянова.
Все още съдът не се е произнесъл за несъстоятелността на КТБ.
„С тази разпоредба ще подпомогнем в бъдеще синдика и органите при несъстоятелността. Ще се прилага в една бъдеща несъстоятелност. Всички вие знаете, че е възможно да няма такава несъстоятелност. Това е за бъдещ процес", подчерта Стоянова и допълни, че всички, които са правили цесии с цел прихващане са знаели, че банката е в несъстоятелност".
Очакваме оставката на Иван Искров, каза още Стоянова. По думите й Искров трябва да понесе морална отговорност за това, което се е случило, независимо дали той има пряка вина.