Шефът на Инфекциозната клиника във ВМА: Вече имаме специална носилка за болни от ебола
Секция: Здраве
21 Ноември 2014 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на Инфекциозната клиника във ВМА: Вече имаме специална носилка за болни от ебола

София /КРОСС/ Виждал съм болни от ебола в Белгия. При пациента нямаше характерната клинична картина при болните от това заболяване, каза пред bTV шефът на Инфекциозната клиника към ВМА проф. д-р Камен Плочев. В момента пациентът се лекува от малария. По-важното от снощния инцидент е това, че никой от екипа не се уплаши. Само четирима санитари тази сутрин си подадоха оставките, защото смятаха, че това е ебола. Аз влязох при пациента без защитно облекло, но не успях да ги убедя, обяви Плочев.
Единственият начин, по който можем да помогнем на пациент, болен от ебола е да подтиснем симптомите и да се молим да оцелее. Лекарства за това заболяване няма. Има методи за лечение. Единственият начин да се създаде лекарство е да се вземе кръв от няколко заразени и да се разработи лекарство, но местното население смята, че белите са донесли болестта и отказва да ни съдейства, посочи той.
Проф. Плочев заяви, че предпазването от болестта е въпрос на организация най-вече на граничните власти.
Той съобщи още, че днес във ВМА е пристигнала и очакваната медицинска носилка, специално използвана за заболели от ебола и ако се появи необходимост, ще бъде използвана.