Следят реки и язовири в Русенско
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Ноември 2014 20:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Следят реки и язовири в Русенско

/КРОСС/ Нивата на язовирите и реките в Русенско се следят денонощно заради дъждовете, съобщиха от областната управа в крайдунавския град. За 24 часа водата в река Янтра е скочила с 1 м, а водните стоежи на притоците на Русенски Лом са се увеличили с 20 см. Река Шипа е заляла 2000 дка земеделска земя край село Дряновец.
Засега няма опасност на наводнения, язовирите са с достатъчно свободни обеми и не се налага да се изпускат принудително. Метеорологичните прогнози са дъждовете да спрат до събота. Остава потенциалният риск от непочистени защитни диги и речни корита в региона. Те застрашават населени места и земи при порои и усложнена хидроложка обстановка.
След проверки в 6 общини областна междуведомствена комисия задължи кметовете им да повишат сигурността и експлоатацията на предпазните съоръжения. Заради безпаричие бяха почистени само храсти и паднали дървета в реките. Със заповед на вр.и.д. областен управител Симеон Иванов специализирани екипи от надзорници на "Напоителни системи" и кметове са длъжни да отбелязват кога и с колко се покачват нивата на притоците на река Русенски Лом, съобщава "Труд".